Vaccinarea este arma împotriva bolilor

553
2
Vaccinarea este arma împotriva bolilor - vaccincopil-1351093380.jpg
Vaccinarea este din perspectiva specialiștilor singura modalitate de apărare împotriva epidemiilor de boli grave, dar și a celor sezoniere precum gripa. Medicina dovedește că beneficiile vaccinării sunt evidente, în condițiile în care nu s-au mai înregistrat de zeci de ani cazuri de poliomielită, o maladie extrem de puternică ce a făcut mii de victime printre copiii din România. În timp ce medicii se plâng că lipsesc vaccinurile pentru patru luni și un an, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Constanța, Mihaela Dinisov, susține că la nivelul județului nu sunt probleme în acest sens și că instituția așteaptă vaccinurile în perioada imediat următoare. 


Vaccinarea copiilor este o prioritate

Cu peste patruzeci de ani de experiență în lumea medicală, dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatrie - generală, medic de familie, vorbește despre marile epidemii de pojar, laringită sau bronhopneumonie pe care le-a întâlnit de-a lungul carierei, care în timp au fost anihilate tocmai datorită vaccinărilor: "A spune dintr-o dată că vaccinurile nu sunt bune este un non-sens. Dovezile științifice au arătat că în țările care nu vaccinează copiii mor până în vârsta de doi ani". Mai mult, medicul Rizea vorbește despre importanța pe care o are relația dintre pacient și medicul de fa-milie, unde pa-cientul primește toate informațiile necesare în acest sens. Vaccinarea copiilor este esențială pentru a evita atât bolile copilăriei, cât și mala-diile grave. Ast-fel, pentru cei mici, vaccinarea începe din primele 24 de ore de viață, fiind urmată de alte vaccinuri efectuate de la două luni la un an, pentru boli ca difteria, tetanosul, poliomielita, meningita cu hib sau hepatita B. La vârsta de un an copiii sunt vaccinați împotriva rujeolei, rubeolei și a oreionului. Copiii sunt luați în evidență de un medic de familie și intră automat în programul național de vaccinare, susținut de stat și gratuit pentru aceștia. Pentru a se putea preveni îmbolnăvirile în masă sunt vaccinați chiar și copiii institu-ționalizați, chiar dacă nu sunt declarați.

Vaccinarea antigripală se dovedește eficientă

Vaccinul antigripal se poate administra pentru copiii de peste șase luni și până la adulți, pentru o imunizare sigură. El trebuie administrat în fiecare an, deoarece OMS face o listă a posibililor viruși incriminatori pentru fiecare sezon. Medicul Rizea explică faptul că vaccinarea protejează imunitatea: "Dacă sunt vaccinați,pacienții fie sunt feriți de gripă, fie pot dezvolta forme ușoare de boală, dar peste care pot trece mult mai rapid. Lipsa vaccinării însă, poate produce complicații nedorite și un tratament mult mai complex și mai costisitor."

Perioada optimă de vaccinare este între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie. "Epidemiile de gripă încep în luna ianuarie, fapt pentru care imunizarea are loc în această perioadă. Organismul are astfel timp suficient să construiască prin vaccin, anticorpii necesari", a completat dr. Rizea. Vaccinarea scade riscul de complicații atât în cazul copiilor cât și în cazul bolnavilor cronici.

Un alt vaccin extrem de eficient este antitetanosul, care imunizează organismul împotriva bacilului tetanosului, virus care trăiește prin spori zeci de ani și care atunci când găsește mediul propice, declanșează boala într-un mod foarte violent. De aceea, vaccinarea după traumatismele majore este esențială. Pe lângă vaccinare, tot ce stimulează organismul pentru creșterea imunității poate fi util. Terapiile complementare sunt binevenite dacă sunt bine dirijate de către un medic. Plante ca echinaceea sau omega 3 din uleiul de pește, dar și o serie de medicamente pe bază de plante care au și un conținut de vitamina C, pot avea efecte benefice. 


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

un cititor
25 octombrie 2012
hepatita

La scoala generala nr.22 din cartierul Bratianu, au fost depistati si internati copii cu hepatita A, dar directorul si invatatoarele tin ascuns acest lucru...din grija pentru parinti'' sa nu se panicheze'' lumea.....

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Stire din Eveniment : Copil prins la furat de țigări
Pagina a fost generata in 0.3466 secunde