Vaccinarea bolnavilor cronici ar trebui să fie prioritară

198
Vaccinarea bolnavilor cronici ar trebui să fie prioritară - vaccin-1541085914.jpg

Articole de la același autor

Asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea unor programe de vaccinare gratuite pentru pacienții cu afecțiuni cronice ar trebui să constituie o prioritate și să fie inclusă în Strategia de Sănătate Publică - este una dintre concluziile workshopului național pilot pe tema vaccinării, organizat joi de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) și European Patient Forum.


"Vaccinarea persoanelor de diferite vârste și variate grupuri populaționale a devenit o necesitate. Pacienții cronici prezintă un risc crescut pentru infecțiile care pot fi dobândite în contextul bolii de bază care poate induce imunosupresia. Programele de vaccinare sunt o componentă importantă a îngrijirilor de sănătate la nivelul global. Aplicarea recomandărilor stabilite pe baza dovezilor științifice privind vaccinarea bolnavilor cronici, disponibilitatea preparatelor vaccinale adecvate, cât și asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea acestor programe de protecție trebuie să facă parte din strategia de sănătate", a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății.


Președintele COPAC, Radu Gănescu, a afirmat că în România, rata vaccinării la pacienții cronici este 17,8%, în condițiile în care acest procent ar trebui să ajungă la 75%, și a susținut că aceștia trebuie să aibă acces la vaccinurile de care au nevoie.
"Pentru România nu există date foarte concludente cu privire la vaccinarea pe grupuri țintă. Este important să avem date concrete, pe baza cărora să previzionăm nevoile existente. Pacienții cronici trebuie să aibă acces la vaccinurile de care au nevoie", a declarat Radu Gănescu.


La nivel european, printre principalele probleme legate de vaccinarea adulților cu afecțiuni cronice sunt ezitările acestora la vaccinare, lipsa unor informații specifice legate de vaccinarea în anumite condiții cronice, informații de calitate sunt greu de găsit online, potrivit unei cercetări realizate în 2018 de European Patient Forum.
Anul acesta, European Patient Forum a lansat proiectul pilot  de informare în privința vaccinării "Încrederea în vaccinare pentru pacienți, familii și comunități", care are ca obiectiv să construiască încredere și să crească rata vaccinării printre pacienții cu afecțiuni cronice.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 31 Octombrie 2018
Stire din Sănătate : Scăpați de tuse cu ceai de nuci
Pagina a fost generata in 1.003 secunde