Usturimea limbii poate fi semnul unei afecțiuni grave

177260
16

Articole de la același autor

Senzația de usturime puternică a limbii, a obrajilor, a gingiilor sau chiar a întregii cavități bucale este principalul indiciu al glosodiniei, afecțiune care poate afecta în mod vădit calitatea vieții. Pentru că tulburarea poate fi asociată cu o gamă largă de probleme, precum deficiențe nutriționale, boli nervoase, periferice sau centrale, intoxicații, afecțiuni stomatologice, este recomandată apelarea la specialiști pentru tratament.

Mai mult decât disconfortul evident pe care îl resimt cei afectați, glosodinia poate fi semnalul unei probleme complexe.
Potrivit prof. univ. dr. Ionel Gheorghe Comșa, șeful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, "Glosodinia este caracterizată în principal de durerea de limbă, durere care poate fi resimțită, în unele cazuri, doar pe o porțiune a limbii. Ea poate fi însoțită de tulburări de gust și de salivație. Pacientul acuză fie uscăciunea gurii sau, dimpotrivă, secreția salivară exagerată, care poate fi continuă sau poate surveni în crizele de durere".
Cauzele apariției afecțiunii sunt multiple, atrage atenția dr. Ionel Gheorghe Comșa, tocmai din acest motiv diagnos-ticul se pune de o echipă de specialiști: stomatolog, ORL-ist, neurolog.
Glosodinia poate apărea ca urmare a unor traumatisme ale limbii sau ale cavității bucale, provocate de consumarea unor alimente dure, cum ar fi oasele de pește sau de pasăre. "Afecțiunea poate fi cauzată și de ingerarea accidentală a unor substanțe caustice sau de anumite intoxicații profesionale, în cazul celor care lucrează în industriile cu plumb sau metale grele", a precizat dr. Ionel Gheorghe Comșa.
În mod comun, glosodinia poate apărea și în urma consumării unor lichide și alimente prea reci sau prea fierbinți. "Și abuzul de înghețată poate fi cauza afecțiunii", a completat specialistul.
Totodată, afecțiunea poate fi determinată de existența altor probleme de sănătate, precum tulburările psihice, disfuncția filetelor nervoase, deficiențele nutriționale - în special aportul insuficient a vitaminelor și mineralelor, precum fierul, zincul, vitaminele B1, B2, B6, B12, reflexul gastroesofagian - mai precis refluxul acidului din stomac prin esofag care, ajuns în gură, are un efect iritativ -, diabet zaharat, tulburări ale tiroidei.

Gargara, remediu de moment
Dată fiind multitudinea cauzelor posibile de apariție a bolii, tratamentul glosodiniei este complex și trebuie individualizat pentru fiecare pacient. "Nu recomand gargara cu diverse ceaiuri, căci nu este decât o măsură de moment. Se impune consultarea specialiștilor, pentru a se stabili cu exactitate cauza afecțiunii și găsirea tratamentului adecvat", a atras atenția specialistul.
Printre măsurile care pot fi luate în primă instanță, până la consultarea medicului specialist, se numără renunțarea la apa de gură, la guma de mestecat, la băuturile carbogazoase, la cafea și tutun. De asemenea, este indicată și schimbarea pastei de dinți folosite. Specialiștii mai spun că trebuie evitate produsele condimentate sau mentolate și fructele sau legumele acide, precum roșiile, portocalele sau lămâile.

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
lena
25 iulie 2011
usturime gingii

Buna ziua.In urma cu patru luni de zile am avut realizata o lucrare, am tinut-o in gura partea de sus cam 3 saptamani si nu am avut nici o senzatie. Dupa trei saptamani lucrarea a fost cimentata atat partea de jos cat si partea de sus. In decursul a doua saptamani am avut o senzatie de usturime si disconfort in gura incepand cu partea stanga jos, unde am avut si o interventie chirirgicala, iar apoi treptat s-a extin s la toata gura. Stomatologul care a realizat lucrarea spune ca nu stie ce sa faca deoarece nu a mai intalnit asa ceva. Mentionez ca lucrarea este confectionata din nichel- crom. M adoare si ma ustura gura foarte tare si nu mai stiu ce sa fac. Va multumesc.

Mariana S
5 august 2011
Glosodinia sau candidoza?

Articolul pe care l-am citit acum mi-a ridicat alte semne de intrebare. Ma confrunt cu aceste simptome de aproape 2 ani si din pacate, trebuie sa scriu ca medicii la care am apelat, au tratat cu superficialitate si emfaza simptomele descrise de mine. Cert este ca exista usturimea limbii si depozit albicios pe suprafata ei. Am cheltuit mult si financiar si mental. Credeti-ma nu mai pot! Nu stiu ce ar trebui sa fac. Am urmat ce mi s-a spus, am facut badijonari, am inghitit tot felul de preparate alopate, homeopate si naturiste, ceaiuri, regim alimentar. Unde sa merg? Daca se poate recomandati-mi o clinica unde sa pot afla ce am cu adevarat.

corina turnaciu
18 noiembrie 2011
durere puternica de limba

de ieri ma confrunt cu o puternica durere de limba,aparuta parca din senin...a in ceput cu unusr discomfort pe jumaatatea stanga a limbii ,din gat si pana in varf...iar in maxim 3 ore m-am trezit ca nu mai pot misca limba in gura si nu mai pot inghiti de nici un fel...m-am cam speriat si am luat un ketonal de 100,si m-am trezit de dimineata cu aceeasi durere,de unde deduc ca ketonalul nu a avut nici un efect...am cautat pe netsi am gasit acest articol(pt care va multumesc)si acum nu stiu ce sa fac.Am si tratament antidepresiv si anxiolitic,am si probl cu tiroida,dar ma sperie aceasta durere pentru ca nu pot nici sa mananc...Va multumesc!

bidei stela
7 februarie 2012
usturimi de limba

Este foarte binevenit articolul dvs.si va multumesc.Am aceiasi problema de aproape 4ani, am fost la mai multi doctori si nu am nici un rezultat .Poate imi sugerati o clinica dvs. Va multumesc .

boboc viorica
12 mai 2013
glosodinia

La inceputul lunii aprilie a inceput sa ma usture limba, cerul gurii, buzele si gitul. Am fost la medicul de familie, care mi-a dat glicerina boraxata cu nistatina si nistatina.Nu am avut nici un rezultat. Am fost la dermatolog. Acesta mi-a recomandat sa fac un examen faringian si un depozit lingual.Mi-au iesit celule micotice in ambele cazuri(candidoza).Am urmat tratament cu Flucovim dupa care am repetat analizele si nu mai mi-a iesit nimic,insa simtomele au ramas aceleasi.Am fost la medic ORL-ist.diagnosticul pus de dermatolog si de ORL-ist a fost de glosodenie. ORL-istul mi-a recomandat milgama ,tonsilotren,ossidenta strepsils plus.Am luat acest tratament dar fara nici un rezultat,din contra a inceput sa ma usture, arda si obrajii si ma simt ametita,nu pot sta in picioare. Ce tratament sa mai iau sau la ce fel de medic sa mai merg caci nu mai suport durerea ? Multumesc.

DOINA
15 mai 2014
ARSURI DE LIMBA

DACCA MANINC CEVA MAI FERBINTE FAC BASICUTE PE CERU GURI ,CUM SPUN BATRANI MAM FRIPT PE LIMBA ASA DORI SA STIU ARE E CAUZA ,CA SA POT FACE INVESTIGATI

Laura
9 iulie 2014
Usturimea limbii

Buna ziua,ati gasit vreun tratament pentru aceasta problema-usturimea limbii?Mama mea se confrunta cu asta de 2 ani si nu stim ce sa mai facem.Multumesc pentru raspuns

Răspuns la: usturimi de limba
Adăugat de : bidei stela, 7 februarie 2012
Este foarte binevenit articolul dvs.si va multumesc.Am aceiasi problema de aproape 4ani, am fost la mai multi doctori si nu am nici un rezultat...
alina
17 iulie 2014
limba rosie

buna ziua ma confrunt cu o limba inflamata de cateva zile...am niste brobonite si mai nou mia aparut si pete albe pe margini..ma ustura..am dat cu glicerina boraxata si am luat si nistatin...imie frica sa nu fie altceva mai grav daca aveti cunostinta de cauza va rog sa imi spuneti si mie

Solutia
7 august 2014
Vindecare garantata

Conform studiilor unor mari oameni de stiinta, sexul oral vindeca aceste probleme.

mircea
14 septembrie 2014
glosodinie

am aceleasi simptome sunama 0740046959

Răspuns la: glosodinia
Adăugat de : boboc viorica, 12 mai 2013
La inceputul lunii aprilie a inceput sa ma usture limba, cerul gurii, buzele si gitul. Am fost la medicul de familie, care mi-a dat glicerina...
16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8671 secunde