Urgența Spitalului Județean, în acută criză de medici

921
Urgența Spitalului Județean, în acută criză de medici - p1070055-1327512460.jpg

Medicii de la Spitalul Județean Constanța fac față cu greu numărului din ce în ce mai mare al pacienților care se adresează Unității
de Primire Urgențe(UPU). Motivul este acela că secția ar mai avea nevoie de personal medical specializat în medicina de urgență.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a anunțat ieri, că de la începutul anului și până în prezent, 7.142 de persoane s-au prezentat la Primire Urgențe. "Este un număr foarte mare în condițiile în care, anul trecut, media lunară pe timpul verii, când sunt și foarte mulți turiști, era de aproximativ șase mii de pacienți", a declarat dr. Cătălin Grasa, directorul medical al SCJU.
Medicul spune că, cel mai probabil, numărul de prezentări la urgență a crescut și din cauza sărbătorilor de iarnă, când cei mai mulți dintre medicii de familie au fost plecați în concedii.

Spitalul Județean așteaptă deblocarea posturilor
Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Constanța duce lipsă de opt medici specialiști în medicina de urgență, 12 asistente și zece cadre auxiliare, precum brancardieri și infirmiere. În prezent, aceste posturi sunt blocate în urma măsurilor de austeritate impuse de guvern.
"Sper să putem avea aceste posturi ocupate cât mai curând posibil, având în vedere faptul că există medici rezidenți, specializați în medicina de urgență, care ar putea să participe, conform legii, la un eventual concurs organizat", spune dr. Rodica Tudoran, șef al Unității de Primire Urgențe a SCJU.
Medicul spune că mai mulți doctori ar însemna și un timp de așteptare mai scurt al pacienților la Urgență. "Cele opt posturi ar însemna încă un medic, dacă nu chiar doi, pe tură. Acest lucru ar scădea considerabil timpul de așteptare al bolnavilor și ar îmbunătăți activitatea personalului medical. Ritmul de activitate s-ar dubla", precizează dr. Tudoran.
Documentele necesare pentru deblocarea posturilor au fost trimise Ministerului Sănătății, încă de anul trecut. "Demersurile au fost făcute, sunt continuate și sperăm să primim un răspuns favorabil", a adăugat medicul.

Prea mulți pacienți pentru medicii de la urgențe
La ora actuală, secția de primiri urgențe dispune de 18 medici specialiști. "Deficitul de medici pe care vrem să îl acoperim este față de posturile aprobate și normate. În realitate, necesarul față de numărul de prezentări este mult mai mare", a precizat dr. Rodica Tudoran.
Legislația care reglementează activitatea în medicină de urgență presupune un minim de doi medici pe tură la 20 de mii de pacienți pe an. "Anul trecut am avut 140 de mii de prezentări la urgență. De șapte ori mai mult decât numărul specificat în lege. Noi suntem maxim trei medici pe tură când nu este nimeni în concediu și cei de la SMURD ne susțin activitatea. Ideal ar fi să fim șase doctori pe tură", a mai spus șeful UPU.
În ceea ce privește numărul asistentelor medicale, în prezent sunt 90 de persoane care ocupă aceste posturi. "Deși acest număr ar putea părea mare, nu este deloc așa. Vara trecută, recordul de prezentări a fost de 567 pe zi, iar acum avem zile în care numărul urgențelor depășește 450. Dacă dintre acești pacienți, 200 au nevoie doar de transport cu targa, este nevoie de cel puțin doi brancardieri care să îi ducă la investigații", aflăm de la dr. Tudoran. Spitalul trebuie să investească timp, dar și resurse umane pentru fiecare pacient în parte. Dr. Rodica Tudoran susține că numărul asistentelor și al medicilor ar trebui să fie raportat întotdeauna la numărul de pacienți care se prezintă la urgențe.

Adresați-vă mai întâi medicilor de familie
Dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Județean este de părere că medicii de familie ar putea îmbunătăți situația, dacă ar tria și ar selecta cazurile care au nevoie reală de serviciul de urgență. "Ar fi extrem de eficient să filtrăm unele din cazuri la medicii de familie până să ajungă la urgență", a specificat dr. Grasa.
Cu toate acestea și pacienții trebuie să se obișnuiască să se adreseze mai des medicilor de familie. "Sunt cazuri care se pot rezolva prin tratament ambulatoriu, iar în acest fel unitatea de urgențe nu ar mai fi atât de aglomerată", spune și dr. Rodica Tudoran.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0638 secunde