Victimele neglijenței părinților

Urgența plină de copii arși de soare și deshidratați

354
Urgența plină de copii arși de soare și deshidratați - urgentaspital-1341415538.jpg
Deși suntem în plină avertizare de caniculă, la orele amiezii plajele sunt pline de copii care se joacă în nisip sau în apa mării. Căldura insuportabilă îi doboară până la urmă pe mulți dintre micuți, care ajung la urgența Spitalului Județean. Medicii îi acuză pe părinți care, spun ei, ar trebui să țină cont de avertizări și să nu își țină copiii încontinuu în soare de dimineață până seara.

Atât căldura sufocantă, cât și acțiunea radiațiilor ultraviolete asupra pielii sunt foarte nocive și pot avea urmări grave după o perioadă mai lungă de timp. Copiii care stau între orele interzise la plajă riscă să sufere arsuri solare, insolații, dar și toxiinfecții alimentare dacă mănâncă produse alterate în urma căldurii. În plus, înghițirea apei de mare sau a nisipului poate duce la diaree și vărsături.

Toate aceste afecțiuni îi fac pe părinți, mai ales pe cei veniți în vacanță la mare, să se prezinte cu copiii bolnavi în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Acest lucru a crescut considerabil numărul cazurilor sosite la urgență, iar medicii de acolo fac față cu greu valului de prezentări.

"Părinții iresponsabili ar trebui pedepsiți"

Aceasta este părerea dr. Dan Căpățână, managerul Spitalului Județean Constanța, care a decla-rat, ieri, că cei mai mulți dintre copiii care ajung în UPU sunt victimele neglijenței părinților. "Țin să trag un semnal de alarmă către adulții care își lasă copiii pe plajă cu orele. Este o inconștiență crasă din partea lor pentru că micuții ajung la noi fie cu arsuri solare, fie deshidratați. Și asta numai din cauza neglijenței pă-rinților", a precizat dr. Căpățână.

Potrivit acestuia, părinții care își "uită" copiii pe plajă și nu iau în considerare sfaturile medicilor, ar trebui să răspundă pentru faptele lor. "Dacă mă întrebați pe mine, părinții ar trebui trași la răspundere pentru că este un act iresponsabil să ții pe plajă, în soare, un copil care nu se poate apăra, de dimineață de la ora 10.00 și până seara. Așa cum se pedepsește neglijența părinților care își lasă copiii singuri încuiați în casă, ace-lași lucru ar trebui să se întâmple și cu cei care își neglijează copiii în condițiile acestea", a adăugat medicul.

1.000 de prezentări în două zile la UPU

Numărul din ce în ce mai crescut al turiștilor care vin pe litoral a dus la supraaglomerarea secției de urgență a Spitalului Județean. Cadrele medicale de acolo au fost asaltate, la sfârșitul săptămânii trecute, atât de constănțenii, cât și de turiștii care au întâmpinat probleme din cauza expunerii la soare și a căldurii. Dr. Căpățână ne-a explicat că, în astfel de condiții pacienții așteaptă mai mult pentru a fi tratați.

"Îmbolnăvirile printre copii, dar și perioada de caniculă, au crescut adresabilitatea la Unitatea de Primire Urgențe. Week-end-ul trecut s-au înregistrat aproape o mie de prezen-tări în 48 de ore. Pe această cale fac un apel încă o dată la constănțeni să înțeleagă că urgența este extrem de aglomerată, în consecință timpii de așteptare vor crește. Avem în jur de 500 de prezentări pe zi și este practic imposibil să acționăm rapid față de fiecare afecțiune minoră", a afirmat șeful SCJU Constanța.

Cu toate acestea, dr. Căpățână a precizat că toate cazurile de urgență majoră sunt tratate în timpul cel mai scurt. "Cu siguranță nu vom lăsa să aștepte o victimă a unui accident rutier pentru a ne ocupa de o plagă. Sunt foarte mulți turiști care vin cu afecțiuni minore pe care bineînțeles că nu le putem refuza și asta crește timpii de așteptare la urgență", a specificat medicul.

Într-o zi normală în extrasezon, medicii de la urgența spitalului județean primesc în jur de 300 de pacienți în 24 de ore. Prin urmare, week-end-ul trecut s-a înregistrat o creștere a prezentărilor de aproape 70 de procente. În plus, vremea caniculară a dus și la îmbolnăvirea a mai multor constănțeni cu probleme cardiovasculare, motiv pentru care secția de cardiologie este în continuare arhiplină.

Cum să vă bucurați de soare fără probleme

Cu toate aspectele negative ale razelor ultraviolete, înainte de toate trebuie să înțelegem că soarele nu este un inamic al copiilor. Din contră, micuții au nevoie, ca și adulții, de aer curat, de căldura și de lumina soarelui. Dr. Marian Fâșie, medic pediatru, spune că nu trebuie să excludem ieșirile în aer liber în zilele călduroase de vară dacă ținem cont de câteva indicații și nu îi ținem pe cei mici în soare între orele 11.00 și 16.00. "Corpul celor mici trebuie să fie cât mai acoperit, cu haine cât mai subțiri și de culoare deschisă, să poarte pălării și să fie dați cu creme care au factor ridicat de protecție solară", a recomandat pediatrul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5807 secunde