Ungaria își tratează problema demografică: CLINICI NAȚIONALIZATE!

216
Ungaria își tratează problema demografică: CLINICI NAȚIONALIZATE! - ddd-1576853921.jpg

Articole recomandate

Guvernul ungar a preluat șase clinici private de fertilizare in vitro și a sporit finanțarea pentru a face tratamentele accesibile pentru tot mai multe cupluri, în cadrul unui program de oprire a declinului numeric al populației, a anunțat executivul de la Budapesta, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Premierul Viktor Orban a făcut o prioritate din sporirea natalității și a acordat stimulente menite să încurajeze cuplurile să facă mai mulți copii, precum scutiri de taxe sau împrumuturi subvenționate, astfel încât pe termen lung Ungaria să nu ajungă să-și acopere deficitul de forță de muncă prin imigrație.

Potrivit deciziei apărute joi în publicația oficială Magyar Kozlony, guvernul ungar a preluat sub controlul statului șase clinici specializate în fertilizare in-vitro, măsură pe care o consideră a fi de o ''importanță națională strategică'' și prin urmare nu i se aplică regulile pieței concurențiale.

Guvernul de la Budapesta a mai precizat că medicamentele folosite la tratamentele de fertilizare vor fi scutite de taxe de la 1 ianuarie 2020 și vor fi eliminate limitările pentru finanțarea de către stat a tratamentelor de fertilizare in vitro, pentru a nu mai exista liste de așteptare.

Cea mai importantă clinică de fertilizare in vitro de la Budapesta, Kaali Institute, a refuzat să comenteze decizia. Fondatorul acestei clinici, profesorul Geza Nagy Kaali, a fost însă citat într-o declarație a guvernului afirmând că se vor naște mai mulți copii dacă statul va spori finanțarea pentru creșterea natalității.

În anul 2017, Geza Nagy Kaali i-a trimis o scrisoare premierului Viktor Orban, în care a subliniat că 20-25% din cuplurile ungare care doresc să aibă un copil se confruntă cu probleme de fertilitate. El a apreciat că o eliminare a limitării finanțării guvernamentale pentru tratamentele de fertilizarea in vitro ar permite creșterea numărului copiilor născuți prin această metodă de la circa 2.000 la circa 3.500 pe an.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6167 secunde