Un pahar de alcool în plus, de sărbători, poate declanșa pancreatita acută

159
Un pahar de alcool în plus, de sărbători, poate declanșa pancreatita acută - unpaharinplus-1546766856.jpg

Articole de la același autor

Alcoolul nu lipsește de pe mesele românilor, de sărbători. Însă, chiar și un singur pahar în plus ne poate aduce o sumedenie de probleme. Așa că, pentru a nu ajunge "de la bal la spital", recomandarea medicilor este cumpătarea. 


În perioada sărbătorilor, tubul digestiv, în general, și pancreasul, în special, sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi, prăjite sau afumate, la care se adaugă băuturile alcoolice. "Pancreatita acută este una dintre bolile care pot fi declanșate din cauza meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumăm din belșug în perioada sărbătorilor de iarnă. Boala produce o serie de complicații dacă nu este depistată la timp și, mai ales dacă nu este tratată. Consumul de alcoolul declanșează apariția bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determină eliberarea sucului digestiv în interiorul pancreasului. Boala se ma-nifestă printr-o durere suportabilă, dar persistentă în partea superioară a abdomenului și iradiată în spate. Pot apărea și vărsături intense, repetate, precum și transpirații", explică dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă.


De asemenea, cele mai multe probleme de sănătate din preajma sărbătorilor apar și din cauza alimentației. "Trebuie să avem în vedere să păstrăm un echilibru între alimentele consumate în această perioadă. Așadar, o alimentație corespunzătoare înseamnă în primul rând lipsa exceselor. Cu cât varietatea alimentelor consumate este mai mare, cu atât mai mult organismul va primi toate substanțele necesare menținerii sănătății. De altfel, reducerea sau eliminarea din alimentație a produselor grase este o regulă de la care nimeni nu ar trebui să se abată. Și regula nu este de neglijat dacă ne gândim că utilizarea excesivă de grăsimi produce creșterea colesterolului și a riscului pentru apariția obezității și bolilor cardiovasculare. Cât privește consumul de lichide, nu trebuie neglijat faptul că alcoolul poate fi înlocuit cu sucuri sau ceaiuri", mai precizează specialistul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 29 Decembrie 2018
Stire din Sănătate : Secrete ca să nu faci indigestie de Revelion
Sâmbătă, 22 Decembrie 2018
Stire din Sănătate : Semințele de chia ajută viitoarele mămici
Sâmbătă, 22 Decembrie 2018
Stire din Sănătate : De ce nu este bine să beți apă rece
Sâmbătă, 22 Decembrie 2018
Stire din Sănătate : Cum recunoști cancerul de ochi la copii
Pagina a fost generata in 2.5392 secunde