Un milion de români suferă de astm bronșic

100
Un milion de români suferă de astm bronșic - tuse-1529833370.jpg

Articole de la același autor

Aproximativ un milion de români au astm bronșic, a afirmat prof. dr. Florin Mihălțan, adăugând, însă, că sunt diagnosticați mai puțin de jumătate. Potrivit pneumologului, 9,8% din populației României are boală pulmonară obstructivă cronică și sunt diagnosticați mai puțin de 40%.


În ceea ce privește bronsiectaziile (dilatare a bronhiilor), Mihălțan a spus că se estimează că aproximativ 50% dintre pacienții cu BPOC au și această asociere, boala fiind subdiagnosticată.


Totodată, de sindrom de apnee în somn suferă aproximativ 6% din populație, ceea ce înseamnă 800.000 - 1.000.000 de persoane. De ronhopatie cronică (sforăit) suferă până la 40% - 60% dintre români, conform datelor prezentate la conferința de presă.


Florin Mihălțan a atenționat asupra faptului că 12.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer bronhopulmonar.
"La ora actuală este o competiție deschisă între cancerul pulmonar și infecțiile respiratorii și rămâne și tuberculoza în top. (...) Ei (n.r. - pacienții) nu cunosc factorii de risc. Fumătorul minimalizează această dependență de nicotină. Cei care sunt expuși poluării, la fel, știu foarte puține noțiuni despre zonele poluate. Este un demers pe care ei trebuie să-l înțeleagă, iar asta ține de partea educațională. Multe dintre aceste afecțiuni au un debut ascuns, minimalizat de pacienți și interpretat greșit", a explicat medicul.


Consilierul de stat Diana Păun de la Administrația Prezidențială a subliniat că prin prevenție și informarea cu privire la factorii de risc, se pot reduce incidența și mortalitatea.


"Cancerul pulmonar reprezintă cea mai răspândită formă de cancer în România. ONU spune că o treime din acestea sunt previzibile, iar jumătate ar putea fi evitate. (...) Controlul factorilor de risc asociați cu afecțiunile pulmonare, printre care fumatul sau poluarea, contribuie la reducerea incidenței și mortalității. (...) Informarea privind factorii de risc contribuie la conștientizarea populației", a afirmat Diana Păun.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8134 secunde