Un amănunt esențial! Ce faci dacă ești mușcat de căpușe

459

Articole de la același autor

Ca în fiecare an, în această perioadă, căpușele au început să-și facă de cap. Deja nu există zi în care medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța ori cei de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase să nu aibă de-a face cu cel puțin un astfel de caz. 


Situația este confirmată de ambele unități sanitare. Tocmai de aceea, medicii constănțeni ne avertizează că aceste insecte, deși foarte mici ca dimensiune, sunt extrem de periculoase și pot provoca boli grave. Mai mult decât atât, specialiștii se așteaptă ca, foarte curând, locuitorii Constanței să ia cu asalt spitalele, în căutarea tratamentelor necesare în cazul acestor afecțiuni. 


De la începutul acestei luni, o mulțime de persoane au ajuns la unitățile sanitare din județ, după ce au fost mușcate de căpușe. Din fericire, deocamdată, nicio persoană nu a rămas internată, pacienților fiindu-le prescris tratament cu antibiotic la domiciliu. 


Înțepăturile au fost provocate, în general, în spațiile cu multă iarbă, precum parcuri sau la picnicuri. Acesta este motivul pentru care cadrele medicale recomandă maximă precauție în această perioadă, pentru că mușcăturile de căpușe pot provoca boala Lyme, dar și borelioza, o afecțiune care poate fi fatală. 


În privința bolii Lyme, perioada de incubație este cuprinsă între 7 și 14 zile, dar poate varia de la câteva zile, până la luni și chiar ani. Simptomele în cazul acestei boli sunt: febră, adenopatiile (mărirea ganglionilor limfatici), oboseala, dureri musculare, stare generală alterată. 


Tocmai de aceea, reprezentanții Ministerului Sănătății recomandă populației evitarea zonelor infestate cu căpușe. În situația în care căpușele ne înțeapă, ei recomandă prezentarea de urgență la un cabinet medical. 


"Căpușele se scot imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. Ele se scot prin tragere ușoară și continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părți ale aparatului bucal al căpușei în piele. Când se îndepărtează căpușele de pe om sau de pe animal, se vor proteja mâinile cu mănuși ori cu părți din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. Apoi, spălați imediat zona afectată după extragerea căpușei cu apă și săpun și dezinfectați zona cu alcool sanitar", recomandă specialiștii. 


Medicii au precizat că sunt expuse riscului de a fi mușcate de căpușe persoanele care merg la iarbă verde sau lucrează afară, în zone cu multă vegetație. Ei recomandă persoanelor afectate prezentarea cât mai rapidă la spital, pentru extracția căpușei, pentru că unii oameni încearcă să facă acest lucru singuri și riscă suprainfectarea mușcăturii de căpușă.


Înainte de toate, trebuie să știți că mușcătura de căpușă este nedureroasă. Ca urmare, de cele mai multe ori se observă căpușa atașată la nivelul pielii, mai ales după ce s-a hrănit cu sânge și crește în dimensiune. Acesta este și motivul pentru care se recomandă ca după fiecare ieșire la iarbă verde să se efectueze un autocontrol al tegumentelor, inclusiv al scalpului, pentru a depista orice căpușă atașată, care va trebui extrasă cât mai repede. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4649 secunde