UE aprobă, în continuare, folosirea Glifosatului, erbicidul suspectat că ar fi cancerigen

171
UE aprobă, în continuare, folosirea Glifosatului, erbicidul suspectat că ar fi cancerigen - erbicidarecuavionul-1511876475.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană a prelungit cu cinci ani autorizarea controversatului erbicid glifosat, suspectat că ar fi cancerigen. Decizia este surprinzătorare, întrucât a fost luată cu limita majorității de reprezentare a cetățenilor europeni, de 65 la sută. 18 țări au votat în favoarea prelungirii, nouă s-au opus, iar Portugalia s-a abținut. Amănunte are corespondentul TVR, Lucian Pîrvoiu.


lifosatul, ingredientul cheie din erbicidul Roundup, produs de gigantul mondial Monsanto, este folosit de agricultori din toată lumea de 40 de ani, fără incidente. Asta până când Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului, subsidiară a Organzației Mondiale a Sănătății, a lansat ipoteza că glifosatul ar putea cauza cancer. Agenția Europeană pentru Produse Chimice a infirmat aceste ipoteze, însă deja tăvălugul contestațiilor era atât de mare, încât Comisia Europeană a fost forțată să recurgă la o formă de vot în sânul Uniunii Europene, pentru a tranșa între susținătorii și opozanții erbicidului.

"Nu doar că există dovezi despre impactul asupra mediului, dar vedem tot mai multe dovezi, de la specialiști independenți, că există o legătură între glifosat și cancer", susține Luis Morago, reprezentantul unui ONG anti-glifosat.

Decizia surprinzătoare, de a prelungi cu cinci ani autorizarea produsului, a venit după ce 18 state membre, printre care și România, au votat în favoarea propunerii comisiei, în timp ce Portugalia s-a abținut, iar alte nouă țări, printre care Belgia, Franța și Italia s-au opus categoric.

Votul reprezintă la limită 65 la sută dintre cetățenii europeni și este rezultatul răzgândirii Germaniei, cea mai mare țară a UE, care runda trecută de vot s-a abținut. De asta dată, Germania a fost de acord cu prelungirea autorizației, pentru că a obținut concesii în textul final privind protejarea biodiversității.

Președintele Franței Emmanuel Macron și-a arătat nemulțumirea față de acest vot și a anunțat că țara sa va lua măsuri interne pentru interzicerea cât mai rapidă a produsului, odată cu găsirea unor alternative viabile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1585 secunde