Tușiți sau respirați mai greu? Iată de ce trebuie să mergeți la doctor

923
Tușiți sau respirați mai greu? Iată de ce trebuie să mergeți la doctor - fonddanteselenapneumolog29-1377011061.jpg

Articole de la același autor

Tușiți deja de mai bine de trei săptămâni sau aveți parcă senzația că respirați mai greu? Sau simțiți, din când în când, dureri în piept? Până acum, niciunul dintre aceste semne nu v-a îngrijorat, dar sunteți sigur că nu ar trebui să consultați un medic? Dr. Elena Danteș, specialist pneumolog, atrage atenția când trebuie neapărat să mergeți la o consultație.

"Simptomele respiratorii pot fi frecvent înșelătoare, mai ales când sunt ușoare și silențioase, motiv pentru care nu prezintă importanță pentru pacient, iar prezentarea la medic este mult întârziată. S-a întâmplat, frecvent, să descoperim afecțiuni grave, ce i-au luat prin surprindere, atât pe pacient, cât și familia, ei motivând că nu au avut nicio suferință. De fapt, au avut semne, care însă nu i-au îngrijorat", a afirmat dr. Elena Danteș, medic pneumolog, pentru cititorii "Cuget Liber".

Sunt o serie de simptome care trebuie să impună, în mod obli-gatoriu, prezentarea la un consult de specialitate. Atenție! - chiar dacă manifestarea nu este foarte gravă, iar pacientul nu resimte nicio durere, ba chiar își poate desfășura viața normal.

l Fumatul - chiar dacă pacientul nu prezintă niciun semn de boală.

"Fumatul este factorul de risc principal recunoscut pentru bolile obstructive pulmonare (bronșită, BPOC), pentru cancere cu localizare diversă, printre care și cel pulmonar și pentru afecțiunile cardiovasculare. De multe ori descoperim aceste afecțiuni în stadii avansate de evoluție, când resursele terapeutice sunt limitate, ca în cazul cancerelor pulmonare sau când o bună parte din funcția respiratorie este pierdută, ca în BPOC (bronhopneumopatia cronică obstructivă)", a explicat medicul.

l Tusea prelungită - acest simptom este ușor atribuit unei banale răceli sau fumatului, dar poate ascunde afecțiuni, precum bronșita cronică, astmul, tuberculoza sau cancerul. "O tuse prelungită, de peste trei săptămâni, are indicație de consult pneumologic și efectuarea unei radiografii pulmonare", a subliniat dr. Danteș.

l Greutatea în respirație (dispneea) - mulți pacienți o pun pe seama oboselii cronice sau lipsei de calciu. O simplă spirometrie în cadrul consultului pneumologic poate evidenția afecțiuni precum BPOC, astm sau fibroze pulmonare sau pot descoperi afectarea altor sisteme sau organe: afecțiuni cardiace, anemii severe, boli tiroidiene.

l Durerea toracică - este un simptom frecvent, nespecific, a cărui intensitate nu corelează cu gravitatea afecțiunii și poate fi semn inaugural al unei urgențe medicale. "Chiar dacă de cele mai multe ori durerea poate avea origine la nivelul peretelui toracic este specifică pentru afectarea pleurală (pleurezii, pneumothorax sau invazia tumorală a pleurei de la tumori pulmonare sau cu altă localizare) sau pentru invazia mediastinală", a adăugat pneumo-logul.

l Modificări ale greutății corporale - pacienții supraponderali, sforăitori, cu somn neodihnitor, cu pauze în respirație în timpul nopții și somnolență peste zi, cefalee matinală, iritabilitate sau tulburări de concentrare au mare suspiciune de sindrom de apnee în somn. Această afecțiune, cu riscuri semnificative, poate fi ușor diagnosticată prin poligrafie, iar toate sfaturile le poate primi de la pneumolog.

"Și scăderea în greutate în afara regimului alimentar poate fi semnul unei afecțiuni pulmonare, mai ales dacă se asociază și alți factori de risc respiratori precum fumat, expunere profesională la noxe respiratorii", a mai afirmat dr. Elena Danteș.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 01 Iunie 2013
Stire din Sănătate : Vreau să mă las de fumat!
Pagina a fost generata in 0.5853 secunde