Tu ce relație ai cu copilul tău? Stați la discuții și oferă-i mereu un exemplu frumos!

229
Tu ce relație ai cu copilul tău? Stați la discuții și oferă-i mereu un exemplu frumos! - fotofondparinticopii-1554450385.jpg

Articole de la același autor

Părinții sunt cei care impun stilul de viață pe care îl va adopta un copil și tot ei sunt responsabili pentru alimentația copiilor și de comportamentele pe care le adoptă copilul. 


Din păcate, într-o societate în care toate activitățile se desfășoară contra-cronometru, este dificil să reușim mereu să acordăm atenția cuvenită copiilor noștri, lucru care îi poate afecta. 


Psihologul Lenke Iuhoș afirmă că acest lucru poate fi extrem de nociv pentru sănătatea emoțională a copilului, aspect care va avea efecte negative pe termen lung, inclusiv în viața lui de adult. Specialistul consideră că există cel puțin cinci acțiuni eficiente prin care putem spori relația dintre părinte și copil prin activități comune. 


Prima dintre acestea este să stăm la discuții. 


"Juniorii înțeleg, chiar înțeleg ce spun adulții. Copilul, în inocența lui, nu e pregătit mental să ia decizii singur, însă poate înțelege, dacă i se explică pe înțelesul lui, de ce trebuie să adopte un anumit stil de viață sau altul. Discuțiile simple, concrete, despre ce e bine și ce e rău aduc mult, îl vor ajuta foarte mult și i se va da încredere să facă pași în acea direcție, astfel încât să intre în rutina lui zilnică. În acel context, comunicarea atinge în profunzime relația dintre părinte și copil. Exersați cu transparență, cu informații adevărate îmbrăcate pentru copilăria lui. Copiilor le place să fie ghidați", explică psihologul Lenke Iuhoș. 


Oferiți permanent suport 


Cea de-a doua acțiune recomandată este să le oferim permanent suport. 


"Copiilor le place să se coopereze cu ei. Sănătatea stă în modul de viață, iar aceasta se formează în primii șapte ani. Obiceiurile alimentare, obiceiurile de mișcare se adoptă în anii educaționali. În acești ani, copilul primește educație atât din partea familiei, cât și de la școală. Suportul este un context în care trăiește copilul, un mediu, un moment în care în neputință primește încurajare înnăbușită de iubire. Suportul înseamnă și o apreciere acordată copilului în momentul în care el a efectuat pași corecți în a dezvolta propriul stil de viață, care aduce beneficii clare în sfera sănătății sale", afirmă psihologul Lenke Iuhoș.
Asta nu înseamnă însă să îi menajăm prea mult, ci să îi și încurajăm la acțiune. 


"Acțiunea ne face să trăim. Programul unei zile se poate discuta împreună cu copilul, nu doar impune, deoarece nu se va simți confortabil să facă unele lucruri. Discuțiile eficiente atrag acțiuni imediate. Acesta este secretul implicării copilului în a face ceva. Copiii pot participa la gătitul în familie, atunci când pregătim masa, să o facem împreună cu ei, să implicăm copiii în cumpărarea alimentelor sănătoase etc. Acțiunile devin astfel automatisme. Imaginea viitorului adult se creează în copilărie, iar regulile de viață învățate în copilărie devin principii trăite în viața de adult. La acea vârstă nu e imposibil, dar e destul de greu să schimbi stilul dezordonat de viață al unui om fără implicații și costuri considerabile", este de părere specialistul. 


O selecție foarte atentă 


Cel de-al patrulea sfat este să fim modele pentru copiii noștri. 


"Părinții sunt responsabili de ce modele de viață absorb copiii lor, aspect care din păcate a dispărut la Generația Z și Alpha și care erau la mare căutare și chiar extrem de eficiente pentru Generația Y. Modelele apar cu rapiditate, însă au o calitate de prețuit, sunt selectabile. Le acceptăm sau nu. Copiii sunt în creștere, ei se agață de tot ce pot prinde ușor. Aceste modele venite din familie, școală, societatea restrânsă sunt captivante, devin reguli pentru ei. Ei nu remarcă corect comportamentele dăunătoare stilului de viață. E preferabil ca părinții să selecteze ce fel de comportamente sunt benefice pentru copiii lor, care sunt obiceiurile care pot apărea zi de zi în viața acestora", consideră psihologul. 


Și, nu în ultimul rând, ar trebui să facem sport împreună. 


"Mișcarea e libertate pentru copii. E recomandat să fie adus cu înțelepciune în programul copilului un program de sport eficient pentru vârsta lui. E riscant atunci când mișcarea prin sport este introdusă forțat sau dacă alegem sportul pe care nu-l înțelege sau nu i se potrivește. Nereușita acceptării programului de sport poate fi prevenită prin colaborare cu un medic specialist, care poate da indicații din punct de vedere fizic și mental. E indicat ca sportul și școala să se îmbine armonios", adaugă psihologul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.997 secunde