Trist. În România, nu s-a mai efectuat nici un transplant cardiac de nouă luni

127
Trist. În România, nu s-a mai efectuat nici un transplant cardiac de nouă luni - download-1522930426.jpg

Articole de la același autor

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, profesor doctor Horațiu Suciu, a declarat că în ultimele nouă luni, în România nu s-a efectuat niciun transplant cardiac întrucât spitalele nu au mai solicitat nicio mobilizare pentru prelevare de cord și că, în acest ritm, probabil urmează să dispară și alte transplanturi de organe din țară.


Dr. Suciu a arătat că nu își explică ce se întâmplă pe partea de prelevare de organe, întrucât în anul 2016, la Târgu Mureș s-au efectuat 11 intervenții de transplant de cord, anul trecut s-a efectuat un transplant, iar în acest an nu s-a efectuat nicio astfel de intervenție, ceea ce îl determină să fie "nelămurit și într-adevăr îngrijorat de ce se întâmplă în domeniul transplantului". "Nu am avut nicio solicitare de mobilizare pentru transplant de aproape 9 luni, deci nu avem donatori, ceva nu este în regulă. Discutând cu un coleg din Croația, care urmează să vină la Târgu Mureș, mi-a spus cât sunt de ocupați, fiindcă au operat cinci transplanturi în ultimele două săptămâni. În Croația, 5 transplanturi în două săptămâni! Din păcate noi nu suntem atât de ocupați pe partea aceasta, deși ne-am dori, ceva se întâmplă. Acel coleg croat mi-a spus, în acest context în care i-am spus că noi nu am mai avut un donator de câteva luni, că înseamnă că este o problemă organizațională, ceva nu este în regulă vizavi de ce se întâmplă în România", a arătat dr. Horațiu Suciu. Acesta a subliniat că nu este normal ca echipa Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș să nu aibă nicio solicitare de prelevare într-un interval atât de lung, timp în care pe lista de așteptare s-au adăugat noi și noi pacienți.


"Și vreau să trag un semnal de alarmă față de lipsa donatorilor. Știm cu toții că imaginea transplantului a fost oarecum șifonată în România, am plecat de la lipsa transplantului pulmonar în România, acum s-a adăugat și lipsa transplantului cardiac și probabil urmează și lipsa altor transplanturi", a spus Suciu.
Doctorul este de părere că în această situație trebuie luate măsuri sistemice, la nivelul persoanelor care organizează activitatea medicală în România.


"Noi suntem pregătiți, dar ne temem să nu pierdem aceste abilități pentru anumite defecte organizatorice (...) Această scădere s-ar putea să aibă la bază acea imagine nu foarte pozitivă, fiindcă s-a aruncat și o umbră asupra eticii medicale în anumite clinici din țară, dar nu pot decât să speculez. Este, ca și în alte domenii, o creștere a neîncrederii pacienților în acest sistem (...) Transplantul cardiac este o procedură salvatoare de viață. Este o procedură care se adresează pacienților aflați în stadiu terminal de insuficiență cardiacă și este singura soluție prin care se poate asigura vindecarea", a concluzionat dr. Horațiu Suciu.


Sursa: Agerpres




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0615 secunde