Trichineloza, necazul sărbătorilor de Crăciun

409
Trichineloza, necazul sărbătorilor de Crăciun - 86cd7e17b9c8ca843473971b91a6fb99.jpg
Crăciunul vine cu colinde, cadouri și mese îmbelșugate. Și cum din meniul de sărbătoare nu poate să lipsească porcul, gustoasa carne ne poate aduce multe neplăceri. De la banalele indigestii, până la trichineloză. Boala este destul de neplăcută și necesită un tratament îndelungat. Pentru a evita pericolul îmbolnăvirii este bine să consumăm numai carne cumpărată din magazine specializate sau verificată în prealabil de către medicul veterinar.

Trichineloza este o boală para-zitară, determinată de viermele nematod Trichinella Spiralis, ale cărui larve pătrund în organismul uman prin ingestia de carne infestată și incomplet preparată termic.
"Carnea infestată cu larve închis-tate de Trichinella pătrunde în tubul digestiv al omului, iar sub acțiunea sucului gastric, chistele sunt distruse și larvele eliberate, transformându-se în 5-7 zile în viermi adulți. După fertilizare, viermii masculi sunt eliminați din intestin, iar femelele pătrund în mucoasa intestinală, unde depun larve timp de câteva săptămâni. De la nivelul mucoasei intestinale, larvele trec în circulația sangvină și invadează diferite țesuturi, mai ales cel muscular", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Dana Ristea Komornicki, medic de familie.

Perioadă de incubare de aproape două săptămâni
Manifestările clinice depind de cantitatea de larve infestate, dar și de starea imunitară a fiecărei persoane. Incubația bolii este, în medie, de 10 la 14 zile. Boala debutează cu tulburări intestinale, senzații de greață, dureri abdominale difuze, diaree apoasă, care cedează spontan în una-două zile.
"Perioada de stare se caracteri-zează prin febră, cefalee, tulburări neuropsihice în formele severe (apatie, astenie, amețeli, agitație sau somnolență), mialgii generalizate, dificultăți la mers și în respirație, disfagie. Apar erupții cutanate, precum și edeme palpe - brale și ale feței, care sunt carac-teristice pentru trichineloză", a mai precizat medicul. Perioada de convalescență corespunde fazei de închistare a larvelor, manifestându-se prin scăderea febrei, dispariția edemelor, a mialgiilor și a manifestărilor alergice.
Complicațiile trichinelozei pot fi neuropsihice, cu meningite, encefalite, hemipareze, paralizii de nervi cranieni sau psihoze, cardiovasculare - miocardită, tromboflebita membrelor inferioare, tromboze intraventriculare, pulmonare, cum ar fi pneumonii, bronhopneumonii sau senzație de sufocare prin edem laringian, dar și renale, cu nefrită, glomerulonefrită.

Biopsia musculară, cea mai sigură metodă de diagnostic
"Datele de laborator sunt de două tipuri: nespecifice, cu leucocite mărite, cu eozinofile mărite, VSH ușor crescut, modificări ale enzimelor musculare (CPK, LDH, TGO), modificări ale electromiogramei și electrocardiogramei, dar și specifice, cu reacții serologice, care se bazează pe decelerarea anticorpilor circulanți și a stării de hipersensibilitate față de parazit", a mai adăugat dr. Dana Ristea Komornicki. Testul ELISA este cel mai sensibil test de diagnostic serologic în trichineloză, și totodată cel mai folosit, însă cea mai sigură metodă de diagnostic este biopsia musculară, punând în evidență larvele de trichinella. Rezultatul ei este condiționat de intensitatea infecției și momentul efectuării biopsiei, în raport cu durata infestării (se efectuează în cursul săptămânii a treia sau a patra de boală).
Diagnosticul diferențial se poate face cu gripă, meningită, septicemie sau febră tifoidă. În formele ușoare și medii, prognosticul este întotdeauna favorabil, în timp ce pentru formele severe, cu complicații neurologice, prognosticul este unul rezervat. "Tratamentul etiologic se face cu derivații de benzimidazol, în timp ce trata-mentul patogenic are în vedere inhibarea mecanismului toxico-alergic și cuprinde: corticoterapie, antiinflamatoare nesteroidiene, diuretice osmotice, preparate de calciu. De asemenea, tratamentul simptomatic cuprinde antitermice, antialgice, decontractante muscu-lare", a mai explicat medicul.
Principala metodă de profilaxie este examenul trichinoscopic obligatoriu al cărnii de porc sau vânat și distrugerea larvelor din carnea infestată prin prelucrare termică suficientă (fierbere, frigere) sau congelare la -18°C, timp de 3 luni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
Stire din Sănătate : Ritual pentru un somn odihnitor
Pagina a fost generata in 4.1743 secunde