Trei spitale, închise din cauza infecțiilor nosocomiale

189
Trei spitale, închise din cauza infecțiilor nosocomiale - spital-1461687565.jpg

Articole recomandate

Trei spitale din Bucureșți și Bacău au fost închise din cauza neregulilor, ca urmare a controalelor privind infecțiile nosocomiale, în România fiind doar 113 epidemiologi, se arată, marți, într-un raport al Ministerului Sănătății.


Ministerul Sănătății a realizat un raport, la nivel național, prin chestionare la care a răspuns personalul din 112 spitale. Potrivit raportului, la nivel național sunt 113 epidemiologi și 41 de medici de laborator.

În perioada ianuarie- martie, au fost verificate sute de spitale din România, iar în urma controalelor trei spitale au fost închise și la alte trei s-a suspendat activitatea. Potrivit raportului Ministerului Sănătății, au fost date 578 de amenzi în valoare de 518.500 de lei.

Raportul arată că nu se asigură o stare igienică-sanitară corespunzătoare din totalul unităților controlate în 23% din cazuri. De asemenea, nu se asigură suprafața minimă pe pat, iar saloanele sunt subdimensionate și supraaglomerate în 35% din cazuri și în 30% din cazuri nu se respectă numărul grupurilor sanitare la numărul de paturi, acestea având și un grad de uzură ridicat, conform Mediafax.

Datele prezentate de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, mai arată că în 53% din cazuri nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare din blocurile alimentare, iar în 18% din cazuri nu se asigură evacuarea apei reziduale și spitalele nu dețin stații de dezinfecție locală.

Nu în ultimul rând, datele arată că în 74 de unități spitalicești la nivel național, nu se respectă etapele sterilizării, iar gestionarea deșeurilor rezultate în urma tratamentelor a fost necorespunzătoare în cazul a 215 unități inspectate.

În urma controalelor, trei instituții medicale au fost închise. Potrivit raportului, este vorba de Centrul medical "Prain" pentru redarea auzului și înfățișarii normale București, S.C. Eldimed Materna S.R.L. Bacău și S.C. Clinica Palade S.R.L. Bacău. De asemenea, s-a luat decizia de suspendare a activității în trei situații. Este vorba de Spitalul Orașenesc "Regele Carol I" Costești Argeș (suspendarea activității laboratorului de analiză a sputei, din cadrul pavilionului TBC), la Spitalul Orașenesc "Oravița" (suspendarea activității bloc alimentar și spălătorie) și la secția de psihiatrie cronici din cadrul Spitalului Municipal "Dr. Valer Russu" Ludus, județ Mureș.

De asemenea, în urma distribuirii chestionarelor de evaluare la spitale, s-a mai constatat că în cazul a 11 spitale, accesul personalului și al vizitatorilor la apă și săpun nu este posibil în fiecare salon.

Același raport făcut pe baza chestionarelor arată că, "la 71.4% din spitale s-au desfașurat cursuri de control infecții nosocomiale pentru medici, 94.3% au avut cursuri pentru asistenți medicali în timp ce la 83.8% au avut loc cursuri de instruire pentru îngrijitoare, 71.4% pentru brancardieri și 61% pentru personal auxiliar", mai arată studiul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4198 secunde