Tratamentul atrofiei nervului optic, efectuat cu succes, la Institutul "Microchirurgia ochiului"

1830
Tratamentul atrofiei nervului optic, efectuat cu succes, la Institutul

Articole de la același autor

Atrofia nervului optic se referă la procesul treptat de dispariție a fibrelor nervului optic și înlocuirea lor ulterioară cu țesut conjunctiv, în care semnalul luminos primit de retină este transformat într-un motor electric, care trece în lobul posterior al creierului, cu o varietate de tulburări, prin care se observă îngustarea câmpului vizual și pierderea acuității vizuale.


Atrofia poate fi cauzată de un număr mare de boli ale ochiului în sine, precum și ale sistemului nervos, cardiovascular și altor sisteme. Atrofia nervului optic poate fi rezultatul unei leziuni oculare, intoxicații sau boli ereditare. "Există mai multe tipuri de atrofie a nervului optic: atrofie congenitală, atrofie dobândită a nervului optic. Atrofia congenitală este un grup de boli determinate genetic, în care vederea suferă de la naștere. Atrofia dobândită a leziunii nervului optic se dezvoltă în celulele retinei (atrofie as-cendentă) sau fibrele nervului optic (atrofie descendentă). Motivele pot fi: glaucom, miopie, inflamație, leziune toxică, traumă, circulație deficitară în vasele nervului optic, metabolismul, compresia tumorală a fibrelor optice", explică specialiștii de la Institutul "Microchirurgia Ochiului".


Metode inovatoare de tratament 
Tratamentul este un proces destul de complicat pentru medici, întrucât, este destul de greu să se restabilească fibrele moarte ale nervului optic, în unele cazuri este imposibil. Mai mult decât atât, cauzele atrofiei nervului optic sunt multe, astfel încât, diagnosticarea poate dura o lungă perioadă de timp. Pentru a face acest lucru, medicii specialiști, de la Institutul tehnico-științific "Microchirurgia ochiului", Academ. Feodorov, utilizează stimularea directă a nervului optic, folosind câmpuri magnetice alternative, electrice și cu laser. Cu cât mai repede se va stabili diagnosticul, cu atât mai bune vor fi rezultatele tratamentului.


"Tratamentul bolii poate fi efectuat în mai multe direcții: tratament conservator, fizioterapie, electrostimulare, stimulare magnetică, tratament chirurgical. Tratamentul conservator presupune un tratament simptomatic, care cuprinde: vasodilatatoarele; medicamente care îmbunătățesc fluxul sanguin la nivelul nervului optic; anti-coagulante; medicamente care îmbu-nătățesc procesele metabolice în țesutul nervos; preparate al căror efect au ca scop să stimuleze metabolismul și absorbția proceselor patologice, ameliorarea procesului inflamator, cât și îmbunătățirea funcționării sistemului nervos. Acest tratament este individual, pentru fiecare pacient în parte, în funcție de complexitatea bolii, vârsta paci-entului, cât și cauzele care au condus la apariția bolii și este efectuat în paralel cu magnitostimulare, electrostimulare, fizioterapie etc.", adaugă medicii specialiști.


Stimularea magnetică îmbunătățește circulația sângelui, activează procesele metabolice, accelerând vindecarea. Dacă boala nu este agravată, sunt suficiente 10-15 ședințe, pentru ca vederea să se îmbunătățească.


Electrostimularea se face prin intro-ducerea unui electrod, cu un ac special, în spatele globului ocular, la nervul optic, iar celălalt este fixat pe piele. Ca fizioterapie, este utilizată electroforeza, stimularea magnetică a retinei și a nervului optic, cu ultrasunete.


"Cu un tratament conservator, început în timp util, procesul de atrofie poate fi oprit, iar vederea poate fi îmbunătățită. Recuperarea completă a funcției vitale nu se va întâmpla, iar dacă tratamentul este început mai târziu, cu atât este mai dificil să se evite consecințele negative, în timp ce, în cazurile avansate, există o evoluție parțială sau totală de orbire. Dacă atrofia progresivă a nervului optic este lăsată netratată, aceasta poate dezvolta orbire", concluzionează specialiștii.


Pentru detalii, apelați numărul de tele-fon 0740/295.193.


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5074 secunde