Testul Papanicolau vă poate salva viața. Ce recomandări fac medicii

834
Testul Papanicolau vă poate salva viața. Ce recomandări fac medicii - testulpapanicolau2-1533546527.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, Testul Babeș-Papanicolau este cea mai simplă și eficientă metodă pentru depistarea precoce a cancerului sau a modificărilor precanceroase ale colului uterin. Potrivit dr. Mihai Florian Marin, medic specialist Obstetrică- Ginecologie, investigația se recomandă tuturor femeilor cu vârsta peste 30 de ani. 
"Dacă nu există nici un fel de probleme, indicația este ca acest test să se efectueze anual, iar dacă sunt probleme care trebuie urmărite, testul trebuie făcut la intervalul pe care îl recomandă medicul specialist care a depistat respectivele probleme", a explicat medicul. 
El a adăugat că, deși testul în sine nu este o analiză complicată, pregătirea înaintea acestuia este importantă, deoarece influențează rezultatul. Astfel, este nevoie ca înainte cu 48 de ore de efectuarea testului să fie evitate orice fel de spălături intravaginale, contactul sexual, precum și orice fel de medicație administrată local. De asemenea, este recomandat să nu se efectueze testul în timpul menstruației.
Înainte de toate, însă, este necesară vizita la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii și pentru a afla dacă se poate încadra în program. 
"Medicul de familie trebuie să vă trimită către medicul specialist ginecolog pentru consultație și pentru efectuarea testului. Apoi, materialul va fi trimis către laboratoarele de analize, rezultatul testului fiind transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei. Foarte important de reținut este că testul este recomandat chiar și în cazul vaccinării anti-HPV", a precizat dr. Marin. 
Precizăm că testul Papanicolau trebuie făcut de toate femeile care și-au început activitatea sexuală. Testul identifică de timpuriu celulele cu potențial malign din colul uterin, chiar înainte ca acestea să ajungă în acest stadiu. Practic, aceasta este o analiză care poate realmente salva vieți, fiind știut faptul că, din păcate, cancerul de col uterin este una din patologiile des întâlnite în ultima vreme. 
De ce se recomandă efectuarea acestui test? Pentru că este mult mai ușor de tratat un cancer de col uterin la început, decât atunci când este un cancer depășit și în prezența metastazelor. După aflarea rezultatelor, dacă se constată modificări, pacientele se vor prezenta la un specialist pentru continuarea investigațiilor, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, buletin, card de sănătate și dovada de asigurat. 
La ora actuală, cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. În România sunt diagnosticate anual peste 4.000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la trei sau la cinci ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 04 August 2018
Stire din Sănătate : De ce ar trebui să renunțați la fumat
Sâmbătă, 04 August 2018
Stire din Sănătate : Atenție la bolile infecțioase!
Pagina a fost generata in 1.0236 secunde