Teste gratuite pentru depistarea cancerului de sân

144
Teste gratuite pentru depistarea cancerului de sân - screening-1510130789.jpg

Articole recomandate

Pentru prima oară, la începutul anului 2018, la noi în țară va fi demarat Programul pilot de depistare precoce a cancerului de sân, care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă, în valoare de 21 milioane euro. Programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de cinci ani și presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile. 


"În condițiile în care tot mai multe femei descoperă că au cancer mamar destul de tardiv, acest program, care va putea fi accesat de anul viitor, este foarte bine venit. Cu toate acestea, femeile din mediile defavorizate, mai ales din mediu rural, trebuie împinse de la spate, de către medicii de familie, să se testeze, pentru că, altfel, foarte puține femei vor apela la acest program din inițiativă proprie", a explicat dr. Mihaela Dobre, specialist obstetrică și ginecologie. 


Din fondurile alocate, se vor asigura, gratuit, servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsii, confirmări anatomopatologice a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente. De asemenea, programul prevede și acțiuni de educare și informare a femeilor, precum și de sprijinire și consiliere a celor diagnosticate. 


"Acest program pilot va furniza ghiduri și protocoale de testare, diagnostic și tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical și va dezvolta infrastructura, astfel încât să putem extinde testarea la nivel național. Vom putea, astfel, să furnizăm un program național consolidat care să asigure accesul egal și echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare și diagnostic de calitate", a declarat dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1901 secunde