Testări gratuite! Dobrogea, fruntașă la numărul de îmbolnăviri cu HIV

586
Testări gratuite! Dobrogea, fruntașă la numărul de îmbolnăviri cu HIV - hivsida2-1535699642.jpg

Articole de la același autor

HIV - o boală de care suferă milioane de persoane, în întreaga lume, care atacă sistemul imunitar și slăbește mecanismele de apărare și supraveghere ale organismului împotriva infecțiilor, precum și împotriva anumitor tipuri de cancer. Mai grav, virusul deteriorează funcția celulelor imune și le distruge. În acest fel, persoanele infectate devin imunodeficiente, adică victime sigure în fața infecțiilor și a bolilor. 


Perioada de incubare a acestui virus este de câțiva ani, poate chiar zeci de ani, iar în momentul declanșării, HIV este responsabil de apariția SIDA. 


Pentru a reduce numărul celor afectați de această boală, Fundația "Baylor Marea Neagră" le oferă constănțenilor posibilitatea de a se testa gratuit pentru HIV, hepatita B și hepatita C. Anul acesta, spre exemplu, specialiștii au descoperit noi cazuri de HIV în Dobrogea, 44% dintre acestea fiind depistate în cadrul Programului de Consiliere și Testare Voluntară. Ca și până acum, cauza principală a contactării HIV este contactul sexual neprotejat între persoane de sex opus. 


Comisia Națională de Luptă Anti-SIDA a publicat, de curând, raportul privitor la evoluția infecției cu HIV/SIDA în România, pentru primul semestru al acestui an. Datele au fost obținute din informațiile culese de pe fișele de confirmare a infecției cu HIV/SIDA, transmise de Centrele Regionale de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV/SIDA. 


"Din cuprinsul raportului ne atrage atenția diferența mare dintre numărul de noi cazuri depistate în regiunea Dobrogea, în comparație cu alte regiuni ale țării și explicăm această situație în primul rând prin faptul că Fundația Baylor desfășoară în Dobrogea un program de depistare activă a infecției cu HIV. Depistarea activă a infecției cu HIV este foarte importantă pentru o comunitate care dorește să controleze și să reducă riscul de transmitere a acestui virus! Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă pentru Europa: numărul de noi infecții cu HIV înregistrează și în 2018 o creștere constantă. Depistarea activă a infecției permite diagnosticarea într-o fază timpurie, permițând atât o gestionare mai bună a stării generale de sănătate a fiecărui pacient, cât și diminuarea riscului de transmitere a HIV. Noi credem că se impune extinderea acestor practici la nivel național", a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul fundației. 


XXX 


Ca și căi de transmitere a virusului, unii au contactat boala pe cale sexuală, prin consumul de droguri, prin intermediul instrumentarului medical. Potrivit medicilor, bolnavii au declarat că utilizează droguri injectabile, patru au avut contact sexual neprotejat cu persoane de sex opus, care trăiesc, deja, cu HIV și una se află în detenție. La alții, în schimb, nu a putut fi identificată calea de transmitere. Culmea, două dintre persoane afectate au vârsta peste 65 de ani. 


Așa că, dragi constănțeni, mergeți la medic și testați-vă! Testul de sânge este unul rapid, rezultatele fiind comunicate în aproximativ 20 de minute. Apoi, testarea este precedată de o sesiune de consiliere în cadrul căreia pacientul are posibilitatea să identifice singur riscurile comportamentale sau profesionale de a contacta o asemenea infecție. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.557 secunde