Sunătoarea, un tonic pentru o viață activă

240
Sunătoarea, un tonic pentru o viață activă - sunatoarea-1376917203.jpg

Articole recomandate

Sunătoarea, o plantă cu proprietăți medicinale de excepție, este răspândită pe tot cuprinsul țării noastre, din zonele de câmpie și până-n regiunile montane.

Cantități impresionante de sună-toare sunt folosite anual pentru prepararea medicamentelor care tratează cele mai frecvente boli răs-pândite pe mapamond: depresia, afecțiunile cardiace, insomniile, hipertensiunea arterială, obezitatea și tendința de îngrășare.

Sunătoarea este o adevărată farmacie. În compoziția plantei au fost identificați peste 15 compuși activi, printre care acidul valerianic, saponinele, colina, uleiul volatil, galactoza, substanțe care îi atribuie numeroase calități terapeutice.

Combate depresia și tulburările de somn

Tratamentele cu preparate de sunătoare (infuzie și tinctură) sunt eficiente în bolile sistemului nervos, datorită efectului antidepresiv și sedativ produs de hiperforină, o substanță prezentă în compoziția plantei. Cura cu infuzie (câte două căni pe zi, consumate într-un interval de două-trei luni) acționează foarte bine asupra persoanelor cu stări depresive. Efectele tratamentului se pot observa după primele trei săptămâni de cură. Tinctura de sunătoare combate astenia, insomnia, somnul agitat și somnambulismul. Se iau câte 15 picături pe zi, diluate în ceai sau în apă, în trei tranșe.

Cura cu tinctură de sunătoare durează minimum 21 de zile și este salvatoare pentru cele patru tipuri de depresii: depresiile reactive, cauzate de evenimente neplăcute în viața pacientului, depresiile biolo-gice (uneori moștenite), depresiile psihiatrice, cauzate de pierderea contactului cu realitatea și depresiile hibernale, specifice sezonului rece, când lumina naturală este redusă ca durată și ca intensitate.

Previne îngrășarea pe fond nervos

Terapia pentru combaterea îngrășării pe fond emoțional urmărește pierderea kilogramelor care se acumulează din cauza unor evenimente neplăcute sau a unor probleme stresante în carieră. În acest caz, se recomandă infuzia combinată de sunătoare.

Este aliata sistemului digestiv

Efectele antiseptice, antiinflamatoare și astringente ale curei cu infuzie și cu tinctura de sunătoare se constată în cazul afecțiunilor hepatice (hepatita cronică și acută, ciroza, ascita, dege-nerarea celulei hepatice, dischinezie biliară). Se iau câte 10 picături de trei ori pe zi, timp de 21 de zile. În tratamentul cu tinctură se recomandă și consumul unui ceai de sunătoare în fiecare zi, o baie la picioare seara și o baie generală cu infuzie, pe săp-tămână. De asemenea, sunătoarea combate gastritele hiperacide, ulcerul gastric și duodenal, crampele stomacale, viermii intestinali și lipsa poftei de mâncare. În astfel de afecțiuni se recomandă câte trei ceaiuri pe zi sub formă de infuzie combinată de sună-toare. (sursa:www.sanatate.rol.ro)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 20 August 2013
Stire din Sănătate : Detoxifierea cu lămâi
Miercuri, 14 August 2013
Stire din Sănătate : Hidratarea  cea de toate zilele
Pagina a fost generata in 0.5225 secunde