Suferiți de diabet gestațional? Ce trebuie să faceți atunci când sunteți gravidă

369
Suferiți de diabet gestațional? Ce trebuie să faceți atunci când sunteți gravidă - diabetgestational2-1523864121.jpg

Articole de la același autor

Se știe că diabetul poate influența în jur de 2-3% din sarcini și poate pune chiar probleme atât mamei, cât și bebelușului. Cum apare boala? Diabetul zaharat se instalează atunci când organismul întâmpină dificultăți în ceea ce privește producerea sau utilizarea insulinei, un hormon necesar pentru utilizarea glucozei (zahărului) ca sursă de energie. 


Potrivit dr. Emilia Cosma, medic specialist Obstetrică- Ginecologie, fără ajutorul insulinei, nivelul din sânge al glucozei poate crește dramatic. Astfel, se poate ajunge ca o femeie care suferă de diabet zaharat încă dinaintea sarcinii să aibă nevoie de îngrijirea unui specialist atunci când își face planuri să rămână însărcinată. 


Desigur, pentru menținerea sub control a nivelurilor glucozei, poate fi nevoie de ajustarea orarului injecțiilor de insulină sau de inițierea administrării acesteia. În acest fel, gravida trebuie să încerce să-și echilibreze doza de insulină cu alimentația și intensitatea activității sale fizice. Medicul este de părere că șansele de a naște un bebeluș sănătos sunt mai mari dacă viitoarea mama ține sub control nivelurile sanguine ale glucozei înainte, dar mai ales în timpul sarcinii.


De cele mai multe ori, însă, majoritatea femeilor care suferă de diabet gestațional aduc pe lume copii sănătoși. Controlul stării organismului este esențial, totuși, pentru a evita riscurile, așa că faceți tot ce puteți pentru a înțelege cum să vă monitorizați și să vă controlați nivelul zahărului din sânge. 


Așa că, dragi graviduțe, asigurați-vă că înțelegeți ce este diabetul gestațional și modul în care acesta poate fi tratat. De asemenea, nu uitați să aveți mereu la îndemână un aparat de măsurare a glicemiei (glucometru) și nu uitați să aveți stabilite ținte individuale privind nivelul zahărului în sânge și, mai ales, să țineți legătura cu medicul și chiar cu un dietetician pentru a vorbi despre dietă și activitatea fizică. Înainte de toate, însă, trebuie să înțelegeți cum se tratează o hipo sau o hiperglicemie. 
Specialiștii consideră că diabetul gestațional nu este provocat de diminuarea sintezei de insulină din organism, ci este mai degrabă asociat cu modificările metabolismului glucozei, necesare pentru dezvoltarea fetală.


Ca urmare, hormonul lactogen placentar uman (HPL), secretat în timpul sarcinii, reduce efectul insulinei, eliberând astfel mai multă glucoză pentru creșterea fătului. Spre exemplu, la unele femei, răspunsul la HPL este exagerat, ceea ce duce la niveluri sanguine excesiv de ridicate ale glucozei. 


Partea bună este că detectarea precoce și tratamentul adecvat al diabetului gestațional pot contribui la prevenirea eventualelor probleme.


Mai mult decât atât, testele de depistare a glucozei sau corpilor cetonici în urină pot fi efectuate și la începutul sarcinii, dar la majoritatea femeilor, se efectuează un test de screening al nivelurilor sanguine de glucoză între 24 și 28 de săptămâni de sarcină. Dacă acest test de screening este pozitiv, deci indică niveluri crescute ale glucozei în sânge, atunci se va face, obligatoriu, un test de toleranță la glucoză (HTT) la trei ore. 


Așadar, mămici, dacă ați fost diagnosticate cu diabet gestațional, tratamentul constă, de obicei, în adoptarea unui regim alimentar special, urmat de exerciții fizice regulate și, în unele cazuri, injecții cu insulină.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7334 secunde