Interviu cu dr. Daniel Mihai, coordonatorul programului de combatere a bolii

Stresul îi îmbolnăvește pe constănțeni de TBC

760
Stresul îi îmbolnăvește pe constănțeni de TBC - f8e30e7b98452c80b7b3b258e6e2690f.jpg

Articole de la același autor

Tuberculoza este o boală extrem de răspândită în rândul românilor. Într-un interviu acordat ziarului "Cuget Liber", dr. Daniel Mihai, noul coordonator al programului național de combatere a TBC-ului, arată care sunt atuurile și dificultățile luptei duse pentru a ține sub control afecțiunea.

Reporter: Tuberculoza este considerată, la nivelul U.E., o problemă majoră de sănătate publică. În județul Constanța, care este incidența acestei afecțiuni?
Daniel Mihai: În Constanța, numărul bolnavilor este în scădere. Județul nostru a fost, anul trecut, pe locul 8 la nivelul țării, cu o incidență de 113,6 bolnavi la suta de mii de locuitori, în scădere față de 2009, când incidența a fost de 131,2 bolnavi de suta de mii de locutori. Pe primele locuri au fost județele Olt, Giurgiu și Dolj. De asemenea, și în primul trimestru al lui 2011 se observă o scădere a numărului pacienților, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în primele luni din 2011 au fost înregistrate 159 de cazuri noi, iar 31 de bolnavi au avut recidive. Anul trecut, în aceeași perioadă, au fost 188 de cazuri noi și 48 bolnavi au reluat tratamentul. Numărul decedaților din cauza tuberculozei este, de asemenea, în scădere. Anul acesta au fost 15 decedați, iar în 2010, în primul trimestru, 28 decedați. În ceea ce privește numărul de copii bolnavi, în trimestrul I din 2011 au fost 8 cazuri, iar anul trecut au fost 11 cazuri. De fapt, la nivelul întregii țări, trendul este de scădere datorită programului național pe care îl derulăm. Din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai bune programe din Europa.
Revenind la Constanța, este zonă de graniță și s-a constatat că în aceste zone, în special în sud, sud-est, dar și în sud-vest, incidența tuberculozei este mai mare, în vreme ce în centrul țării sunt mai puține cazuri de TBC. La Constanța, față de alte zone, mai trebuie menționat că sunt și mulți turiști, mulți studenți și muncitori sezonieri, a căror boală este depistată la noi și tot aici se și tratează.

- De ce spuneți că avem unul dintre cele mai bune programe de luptă împotriva TBC-ului?
- Consider că avem un program național foarte bun, pe de o parte pentru că este complex, dar și pentru că datează încă din anii 1960 - 1970 și a fost foarte bine pus la punct. Noi aveam o rețea de dispensare și de medici mult înainte de a adera la U.E., mult înaintea vecinilor noștri, astfel că, atunci când tuberculoza a fost declarată o problemă de sănătate publică, România era deja pregătită.
Noi am avut program național de TBC și înainte de Revoluție, doar că atunci nu se declarau toate cazurile și s-a ajuns să se considere, fals, că boala era pe cale de dispariție. De aceea, după Revoluție și până în 2002, când s-a început declararea pacienților, a fost o creștere masivă. De atunci, însă, trendul este în scădere. Anul acesta se încheie programul național demarat în 2006, dar va apărea unul nou, pentru perioada 2011 - 2015, care va avea alte ținte. Se va pune un accent mai mare pe prevenirea tuberculozei multidrug-resistant (MDR - tuberculoza rezistentă la antibiotice), căci numărul cazurilor este în creștere.

Dispensare cu câte un medic
- Asigurarea unui număr suficient de medici este o problemă a sistemului sanitar din România. Există aceste deficiențe la Constanța?
- Trebuie, conform legii, să fie un medic la 50.000 de locuitori. Noi avem câte un medic la dispensarele din Medgidia, Mangalia, Hârșova și Cernavodă și opt la cel din Constanța, ceea ce înseamnă că sunt suficienți. Pentru că Dispensarul Băneasa a dispărut din structura organizatorică a programului, odată cu desființarea Centrului de Sănătate Băneasa, pacienții au fost arondați unității din Medgidia. În acest scop, va fi scos la concurs un al doilea post de medic pneumolog în acest dispensar. La Cernavodă este un medic rezident în anul I, care este în pregătire. Până termină rezidențiatul merg eu săptămânal la dispensar.

- Care sunt lipsurile cu care vă confruntați?
- Sunt probleme cu pacienții din mediul rural, pentru că nu au întotdeauna posibilități să vină la dispensar sau spital. Dar facem tot posibilul pentru a-i ajuta. Avem o mașină, cu ajutorul căreia trimitem medicamentele la dispensare și, în cazuri speciale, la medicii de familie, aducem probele de spută pentru examinare.
Fondurile alocate programului național de tuberculoză sunt mai puține decât anul trecut, dar sperăm într-o rectificare. De altfel, ne-a fost promisă de la București, pentru a ajunge măcar la nivelul valorilor de anul trecut. Fondurile au fost împărțite fiecărei unități și acum depinde de fiecare management cui le va cheltui.

Feriți-vă de stres și alcool
- Care sunt persoanele predispuse să se îmbolnăvească de TBC?
- În ultimii ani, grupă de vârstă a pacienților a fost între 25 și 45 de ani. Acestea sunt vârstele când oamenii sunt foarte activi, au câte două - trei slujbe, nu se odihnesc cum trebuie, unii lucrează și noaptea. Este foarte important, pentru a evita îmbolnăvirea, să fie un mediu de viață normal. Adică trebui o alimentație corespunzătoare, odihnă și fără stres. Cu cât stresul este mai mare, cu atât scade imunitatea organismului. De asemenea, trebuie evitat excesul, fie că este vorba de alcool, fumat sau pierderea nopților. Dacă imunitatea este scăzută, riscul ca o persoană să se îmbolnăvească de TBC este crescut.

- Ce înseamnă tuberculoza multidrug-resistant și de ce este periculoasă?
- Pacienții care nu se tratează corespunzător, adică întrerup tratamentul sau refuză să-l mai ia riscă să dezvolte, la recidivă, o formă a bolii rezistentă la medicamente. Ei transmit, apoi, altor persoane, microbul rezistent la tratament, fapt care îngrijorează. De aceea, se face și o anchetă la depistarea bolnavilor, căci dacă a venit în contact cu un pacient cu o formă a tuberculozei multidrug-resistant, poate să aibă aceeași formă. Chiar îmi aduc aminte un caz când un bolnav a transmis tuberculoza MDR fratelui său mai mare. Primul, care era bolnav cronic, a murit, în vreme ce fratele său s-a vindecat dar după vreo doi ani de tratamente.
Pacienții cu tuberculoză trebuie să ia tratamentul conform indicațiilor medicului. Sunt însă și bolnavi care refuză, trebuie să recunoaștem. Iar în legislația nu avem nicio posibilitate de a le impune, de a-i trata împotriva voinței lor. De exemplu, chiar dacă un pacient vine și își ia tratamentul sub supravegherea noastră, dar apoi pleacă la cârciumă, medicamentele nu mai au niciun efect.
Este nevoie, și la noi în județ, de un centru pentru tratarea tuberculozei multidrug-resistant. Sau măcar un compartiment cu 10 sau 15 paturi. În țară sunt doar două centre, la București și la Bisericani, dar nu sunt suficiente. S-au făcut demersuri pentru înființarea unui astfel de compartiment la Spitalul de Ftiziologie Agigea, dar nu știm ce se va mai întâmplă dacă acest spital va deveni secție exterioară a Spitalului Județean. Vom vedea.
Unii pacienți nu-și pot permite să ajungă până la centrele din țară, iar tratamentul este stabilit numai la nivelul celor două unități, de comisii speciale. Noi le trimitem datele pacienților, iar specialiștii din cele două centre stabilesc schemele terapeutice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4141 secunde