Stresul, factor declanșator pentru hipertiroidism

12638
2
Hipertiroidismul este una dintre cele mai frecvente boli de endocrine, care afectează tot organismul. În lipsa unui tratament specific, evoluția bolii poate cauza decesul.

Medicii spun că de la un an la altul apar din ce în ce mai multe cazuri hipertiroidism. Unul dintre cei mai importanți factori care determină declanșarea bolii este stresul.
Prof. univ. dr. Eduard Circo, medic primar endocrinolog, a explicat că există mai multe forme ale acestei afecțiuni. Cea mai frecventă este boala Graves Basedow, care presupune apariția unor anticorpi îndreptați împotriva propriilor organe. "Acești auto anticorpi stimulează producția în exces de hormoni tiroidieni și, în unele cazuri, mărirea în volum a tiroidei. Totodată, specifice acestei boli sunt modificările oculare, caracterizate de umflarea pleoapelor, modificări ale ochilor, în sensul împingerii lor înainte, cu afectarea mușchilor care mișcă globii oculari și afectarea nervului optic, astfel că vederea poate fi pusă în pericol", a explicat prof. dr. Eduard Circo.
Alte forme ale hipertiroidismului sunt adenomul toxic și gușa multinodulară toxică, afecțiuni care presupun formarea de noduli tiroidieni, care, prin producerea excesivă de hormoni, intoxică organismul. Toate procesele care au loc în organism și sunt controlate de hormonii tiroidieni vor fi exacerbate. Astfel, organele și celulele au de suferit, din această cauză, o stimulare intensă a funcțiilor, fapt ce determină apariția de perturbări grave, ce pot pune viața pacientului în pericol.
Simptome
Pacienții cu hipertiroidism tremură, transpiră abundent, prezintă ritm cardiac accelerat. Starea de sănătate a pacientului diferă, în funcție de vârstă. Astfel, tinerii suportă mai bine, în timp ce, în cazul bătrânilor, dezechilibrul hormonal general determină insuficiență cardiacă, tulburări de ritm și, în unele cazuri, chiar deces.
Pacienții prezintă, de asemenea, nervozitate, agitație, insomnie. Tulburările care apar sunt foarte asemănătoare celor întâlnite în cazul afecțiunilor psihice.
De asemenea, apar modificări ale tranzitului intestinal. Căldura degajată de arderile intense determină transpirația abundentă. Potrivit medicului, pacienții nu simt frigul nici măcar când temperaturile sunt foarte scăzute. Apetitul este exagerat, iar pacientul simte nevoia să consume multe lichide, din cauza transpirației abundente. Slăbește foarte mult. În unele cazuri, medicii constată scăderi în greutate de până la 5 - 7 kilograme pe săptămână.
În cazul bolii Graves Basedow, acestor simptome li se adaugă manifestările oculare. Dr. Circo a explicat că, în absența tratamentului, boala determină scăderea acuității vizuale și chiar orbirea.
Hipertiroidismul se instalează treptat, însă debutul poate fi corelat cu o serie de factori, cum ar fi: prezența în familie a patologiei tiroidiene, consumul crescut de iod mineral în timp scurt, stresul, predispoziția genetică a pacientului.

Tratament
Medicul a explicat că diagnos-ticarea are la bază efectuarea unei analize - dozajul seric al hormonilor tiroidieni, care este esențial. Imediat, specialistul va dispune administrarea tratamentului medicamentos, care blochează funcționarea tiroidei în procesul de sintetizare hormonală. Pacientul va fi spitalizat, pentru a verifica toleranța medicamentului. În paralel, bolnavului îi sunt administrate și alte medicamente, pentru corectarea celorlalte tulburări apărute, cum sunt cele ale aparatului cardiovascular și ale sistemului nervos.
După normalizarea funcției tiroidiene, pacientul va suferi intervenție chirurgicală. Cursul bolii este stopat prin rezecția țesutului tiroidian sau prin tratarea cu iod radioactiv, cea de-a doua metodă fiind recomandată vârstnicilor.
După intervenția chirurgicală, pacienții rămân sub observația medicului pentru tot restul vieții, pentru a primi tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni.

Comentează știrea

laura
26 august 2011
am fost diagnosticata in urma cu 4 ani cu glanda hipertiroidiana,2ani am mers constant la medic deoarece de la 60kg ajunsesem la 46 in 2 saptamani cu puls 200 si tensiune arteriala 17 ,din motive personale nu am mai putut merge si am luat medicatia de cap

mi se pare super ok sfaturile dvs cat si explicatiile

Oana Pop
20 august 2015
Hipertiroidism

Foarte interesant , multe informatii utile! Credeti ca am putea preveni hipertiroidismul? toate femile din familia mea sufera de asta si mi e foarte frica. am auzit de un anume Gynex http://www.guturai.ro/energy-gynex-30ml-p-29735 A mai folosit cineva? ce parere aveti? M ar ajuta foarte mult sfaturile voastre.. Multumesc !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4565 secunde