Streinu-Cercel: Ministerul Sănătății va instala în Delta Dunării un sistem de telemedicină

236
Streinu-Cercel: Ministerul Sănătății va instala în Delta Dunării un sistem de telemedicină - streinucercel-1332953113.jpg
Ministerul Sănătății va instala în Delta Dunării un sistem de telemedicină iar de luni va fi folosit experimental, întrucât în această zonă este un deficit mare de medici, lipsesc mijloacele de transport și oamenii nu beneficiază de servicii medicale, a declarat miercuri secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, cu prilejul lansării raportului privind sănătatea copiilor din această zonă.
"Vom instala sistemul de telemedicină în Delta Dunării. Este vorba de un aparat EKG, pentru monitorizare, un ecograf portabil, un sistem de monitorizare a parametrilor vitali", a afirmat secretarul de stat, la lansarea "Delta Warning Report 2012. Sănătatea copiilor din Delta Dunării".

Echipamentele vor intra în probe tehnologice începând de luni și sunt menite să ajute la punerea unui diagnostic de calitate, în baza căruia pot fi oferite îngrijiri de calitate. De asemenea, Ministerul Sănătății are încă un proiect care face parte din strategia pentru Delta Dunării.

Secretarul de stat a spus că pe termen lung strategia pentru această zonă vizează realizarea unui sistem de dispensare de telemedicină, în care la parterul clădirii sunt făcute consultațiile iar la etaj vor locui medicii cu familiile.

Adrian Streinu-Cercel a făcut referire la faptul că adulții din Delta Dunării au probleme cu hipertensiunea, dar și cu diabetul zaharat.

Doi dintre tinerii medici pediatrii care au acordat asistență medicală în cadrul acestui proiect au subliniat că telemedicina este necesară, dar sunt cazuri grave, în care nu este decât medicul cu pacientul și cu câteva medicamente, situații pentru care sunt necesare mijloace de transport.

Medicii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" apreciază că problema lipsei de personal, a infrastructurii trebuie să fie în atenția autorităților iar medicii trebuie să fie motivați.

Dr. Streinu a susținut că medicii ar trebui să plece de la un salariu de 4.000 de lei, dar în prezent Ministerul Sănătății nu se poate implica în mărirea salariilor având în vedere descentralizarea.

Președinta Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Rodica Nasar, a afirmat că este necesară o finanțare mai bună a sistemului și o separare a CNAS, care să fie subordonată direct Parlamentului și periodic să prezinte situația utilizării fondurilor.

Rodica Nasar a făcut referire și la necesitatea acordării de sporuri pentru zonele defavorizate care să-i atragă pe medici.

Miercuri a fost lansat raportul "Delta Warning Report 2012. Sănătatea copiilor din Delta Dunarii", care evidențiază problemele din zonă privind accesul medicilor la pacienți sau lipsa medicilor.

De asemenea, bolile parazitare reprezintă principala problemă a copiilor examinați, din cauza caracteristicilor de mediu ale zonei și a alimentației.

52% dintre copiii incluși în studiu au probleme stomatologice iar 42% au fost diagnosticați cu diverși stafilococi în gât, se arată în raport.

"Am pornit proiectul pentru că sănătatea mediului nu există fără sănătatea oamenilor, iar copiii din Deltă sunt viitorii ei locuitori. Pentru unii, această consultație este prima din viața lor. Educația pentru sănătate în scopul prevenției medicale poate fi șansa oferită acestor oameni", a spus președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta, Liviu Mihaiu.

Asociația și compania GlaxoSmithKline au lansat miercuri raportul privind sănătatea copiilor din zonele izolate din Delta Dunării, care centralizează problemele de sănătate cu care se confruntă comunitățile din zonă.

Un număr de 513 copii, reprezentând peste 80% la sută din totalul copiilor cu vârste cuprinse între trei și 15 ani, care locuiesc în zece localități izolate din zona Rezervației Biosfera Delta Dunării, au beneficiat de analize și servicii de asistență medicală și de educație pentru sănătate.

Concluziile raportului au menirea să atragă atenția autorităților că sunt direct responsabile de soarta oamenilor din rezervație, a afirmat Liviu Mihaiu.

Peste 70% dintre familiile cu copii din această zonă nu au canalizare, apă curentă și adesea nici apă potabilă, copiii spunând că de multe ori beau apă din Dunăre.

Timpul de așteptare a ambulanței în zona Delta Dunării este în medie de 67 de ore, potrivit declarațiilor celor intervievați. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9282 secunde