"Stocurile de vaccin, disponibile în toată țara! Părinții care vor imunizarea copiilor să meargă la medicii de familie, nu la farmacii"

170

Articole recomandate

Ministerul Sănătății informează că stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național sunt disponibile în toată țara. 


Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare, inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent și Tetravalent, sunt disponibile în toată țara, iar părinții care vor imunizarea copiilor trebuie să meargă la medicii de familie, nu la furnizorii de medicamente privați, în speță farmacii, informează Ministerul Sănătății, potrivit news.ro.


MS face aceste precizări ca urmare a unor "interpretări și comentarii tendențioase care deformează nepermis realitatea", venite mai ales în cadrul unor dezbateri politice".


"Ministerul Sănătății are o misiune socială foarte importantă privind imunizarea copiilor, dar și o competență legală bine definită. Tentativa de a pune în sarcina autorității ministeriale orice neregulă, sincopă sau insucces, chiar dacă instituția nu are nici icompetențe, nici pârghii legale pentru soluționarea acestora, reprezintă un act nedemn pentru orice publicație serioasă", se arată într-un comunicat de presă al MS.


Potrivit sursei citate, părinții care doresc imunizarea copiilor trebuie, conform normelor legale, să se îndrepte către medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privați, în speță către farmacii.


"Hotărârea Nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018 și Ordinul Nr. 377/2017 stipulează că vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizează de către medicii de familie în mod obligatoriu. În acod cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sănătății către medicii de familie, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică. Articolul 31 din Hotărârea menționată descrie mecanismul de furnizare a serviciilor medicale privind vaccinarea: "Realizarea vaccinării copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului național de vaccinare, precum și realizarea campaniilor de vaccinare suplimentare decise de Ministerul Sănătății sau direcțiile de sănătate publică drept măsuri de sănătate publică sau în situații epidemiologice cu risc crescut de îmbolnăvire sunt obligatorii pentru toți medicii de familie.", se arată în comunicatul citat.


MS mai menționează că tot în interesul adevărului, mai trebuie precizat faptul că, de ani buni, aceasta a fost procedura standard prin care s-a derulat Programul Național de Vaccinare. Nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește mecanismul de furnizare a acestui serviciu medical esențial. Modificările care se aduc, anual, vizează includerea unor noi vaccinuri în schema de imunizare.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.4868 secunde