Statul ține infirmii pe liste de așteptare!

1592
1
Statul ține infirmii pe liste de așteptare! - proteze2-1311748212.jpg

Tehnica medicală poate să  facă minuni pentru cei oropsiți de soartă, pentru cei care și-au pierdut o mână sau un picior, au probleme grave cu auzul sau au nevoie de o proteză de șold pentru a putea sta în picioare. Există fel de fel de dispozitive, ce înlocuiesc un membru sau partea unui membru și care ușurează considerabil viața celor aflați în suferință. Iar potrivit legii, persoanelor care au plătit la zi cotizația la fondul asi-gurărilor de sănătate statul le acordă protezele necesare în mod gratuit sau măcar la preț redus. Cel puțin în teorie; în realitate, acești pacienți sunt trecuți pe niște liste de așteptare de câțiva ani și ajung să-și piardă speranța că vor mai primi vreun ajutor.

Nici anul acesta nu vor primi protezele
Persoanele care au nevoie de o proteză trebuie să umble multicel, să strângă acte medicale doveditoare de la medicii specialiști, să întocmească un dosar și apoi, alături de o cerere tip, să-l depună la Casa Ju-dețeană de Asigurări de Sănătate Constanța. O grămadă de drumuri pentru ca, într-un final, să fie dezamăgiți.
Sistemul sanitar este subfinanțat și acest aspect se resimte și în bu-getul alocat dispozitivelor medicale. Așa se face că bolnavii care au nevoie disperată de o proteză de genunchi, de șold sau chiar de ambele picioare așteaptă încă de la începutul lui 2009 să fie băgați în seamă. "Lista de așteptare este din ianuarie 2009 și cuprinde 1.441 de pacienți. Cei mai mulți, respectiv 1.002 de bolnavi, au solicitat un aparat auditiv, alți 95 de bolnavi au solicitat proteze de membre, iar restul au nevoie de dispozitive de mers, de orteze sau de cristaline", a declarat, pentru "Cuget Liber", Lămâița Antochi, purtător de cuvânt CJAS Constanța.
Au trecut mai bine de doi ani și jumătate, dar reprezentanții CJAS Constanța susțin că este foarte posibil să nu primească aceste dispozitive nici anul acesta. "Bugetul alocat pentru dispozitive medicale este, pentru 2011, mai mic cu două miliarde de lei vechi decât cel de anul trecut. Banii sunt puțini și tre-buie împărțiți în primul rând pentru cazurile care au prioritate", a conti-nuat purtătorul de cuvânt al instituției.

Iată cine are prioritate
Iar prioritate au copiii (nu contează tipul de proteze de care au nevoie), bolnavii cu anus contra naturii, care au nevoie de pungă colostomie sau de cei aflați în stadiile terminale ale afecțiunilor incurabile, ce au nevoie de tuburi de oxigen pentru a supraviețui.
"Ceilalți vor primi dispozitivele în funcție de posibilitățile financiare. Vor fi înștiințați printr-o adresă trimisă la domiciliu", a adăugat Lămâița Antochi.
Pe de altă parte, CJAS nu asigură în mod gratuit proteze performante, ci pe cele de generații mai vechi și mai ieftine. Astfel, statul alocă până în 929 de lei pentru o proteză auditivă și în jur de 4.000 de lei pentru o proteză de picior. Însă pacienții pot contribui și ei cu o parte din preț, dacă doresc alte dispozitive medicale decât cele acoperite de programul național de endoprotezare.
"Casa le dă pacienților o decizie, cu care aceștia se prezintă la furnizorul de dispozitive medicale și fie se încadrează în banii alocați, fie adaugă diferența până la proteza dorită", a mai spus reprezentantul CJAS Constanța.



Comentează știrea

Dedulescu Cristian
17 august 2012
tineri pe picioare

Asociatia Auci Buna ziua, Ma numesc Dedulescu Cristian locuiesc in Bucuresti si sunt colaborator al Asociatiei Auci. Mentionez ca sunt o persoana cu handicap locomotor, handicap pe care l-am dobandit in urma unui accident rutier. Aflandu-ma in aceasta situatie cunosc destul de bine situatia grea prin care trece o persoana cu amputatii si care are nevoie de o proteza. Din postrura de coloaborator al Asociatiei Auci v-as ruga ca impreuna cu dumneavoastra sa facem cat mai cunoscut acest proiect"TINERI PE PICIOARE"prin intermediul presei locale, televiziuni locale,radiolui local cat si prin lipirea de afise sau fluturasi, pentru a fi accesibil cat mai multor baieti cu amputatii din toata tara. Vreau sa va aduc la cunostinta ca exista in Romania de peste 6 ani proiectul " TINERI PE PICIOARE" care se adreseaza baietilor cu varste cuprinse intre 20-40 de ani, dezavantajati din punct de vedere social si economic, care in urma unui eveniment traumatic au suferit amputarea unuia sau a mai multor membre, pot beneficia de o protezã(proteze) IN MOD GRATUIT. Mentionez ca printre aceste cazuri se pot afla si baetii care in lipsa banilor sau a neajunsurilor de zi cu zi au fost nevoiti sa mearga la CERSIT pentru ar avea o viata mai usoara. Stim cu toti ca in Romania o persoana cu handicap este foarte greu acceptata in societate si mai ales de angajatori. Asociatia Auci prin proiectul "TINERI PE PICIOARE" vrea sa ajute acesti baieti neajutorati si amarati sa poata obtina proteza sau protezele de care au mare nevoie pentru a fi mai independeti. Proiectul "TINERI PE PICIOARE" are scopul de a-i ajuta pe tinerii români lipsiți de membre, de a efectua demersurile și procedurile medicale necesare pentru obținerea protezelor de înaltă calitate estetică și funcțională. O proteză costă foarte mult pentru că este ca o mașină.Asociatia AUCI ofera proteze GRATUIT fiabile pentru că băieții sunt tineri, iar acestea trebuie să-i țină o viață, Proiectul "TINERI PE PICIOARE" a luat nastere in iunie 2005 si de atunci de la un an la altul au fost ajutati din ce in ce mai multi baieti romani cu amputatii. Asociatia Auci este deja in colaborare cu :Facultatea de Bioinginerie Medicală (IASI),Fundatia Solidaritate si Speranta (IASI),Asociatia Handicapatilor Fizic Satu Mare (AHFSM) Satu Mare,Asociatia "Il giocattolo per la Romania" Parma/Anina. Pentru mai multe detalii: Dedulescu Cristian Mobil: 0762.300.688 Fix: 021.451.18.47 E-mail: [email protected] www.tineri-pe-picioare.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2848 secunde