Sprayurile pentru curățenie, periculoase pentru inimă

260
Pulverizatoarele folosite în casă la curățenia sau ca odorizante de cameră sunt dăunătoare funcției cardiace, a descoperit o echipă de cercetători elvețieni. Studiul a fost realizat pe aproape 600 de femei elvețiene care își fac singure menajul, informează Agerpres. Până în prezent se știa că produsele de curățenie dăunează căilor respiratorii și pot provoca și astm, dar experții au stabilit acum că au efecte negative și asupra inimii.

O echipă internațională condusă de Amar Mehta de la Institutul tropical elvețian și Universitatea din Basel a studiat 581 persoane, majoritatea casnice în vârstă, integrate în studiul asupra bolilor respiratorii. Ele au furnizat date precise despre folosirea sprayurilor, a substanțelor degresante pentru aragaz, a celor utilizate la călcat și la împrospătarea atmosferei, ca și a altor produse parfumate.

Cercetătorii au luat în calcul variabilitatea ritmului cardiac (VRC), indicator important în diferite patologii. S-a demonstrat că, cu cât participantele foloseau mai multe produse menajere, cu atât VRC-ul lor se altera, au relatat oamenii de știință.

Potrivit autorilor, studiul confirmă faptul că utilizarea frecventă și îndelungată a unor asemenea produse mărește riscul de hipertensiune arterială și de infarct la femeile în vârstă care le folosesc. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum recunoașteți un infarct
Pagina a fost generata in 0.1963 secunde