Spirometria - metodă pentru depistarea BPOC

902
Spirometria - metodă pentru depistarea BPOC - 58a0d0d71406b3317de9d1353c8c44f9.jpg
La nivelul României, aproxi-mativ un milion de persoane au fost diagnosticate cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), iar specialiștii atrag atenția că, până în 2020, țara noastră va ocupa locul trei în lume la incidența acestei afecțiuni.
Luna noiembrie este dedicată, spun specialiștii pneumoftiziologi, organizării a diverse acțiuni pentru a atrage atenția asupra pericolului constituit de BPOC. Astfel, în intervalul 16 - 20 noiembrie, medicii Dispensarului TBC din Constanța au efectuat controale pulmonare celor care s-au prezentat la unitatea sanitară, în cadrul campaniei "Tu știi câți ani au plămânii tăi?", desfășurată la nivel național.
Testul care ajută la diagnosticarea precoce a BPOC-ului este spirometria și constă în evaluarea funcției pulmonare. Metoda durează câteva zeci de minute și nu este dureroasă. Pacientul este așezat pe un scaun, cu nasul astupat. El respiră printr-un tub flexibil, conectat la un aparat de măsură - spirometrul. Volumele de aer conținute în plămânii săi, la diferite momente ale respirației, sunt apoi măsurate, fiind corelate cu debitele de aer inspirate sau expirate, pentru a se trasa un grafic.
Anomaliile constatate sunt clasificate de medici, care pot stabili astfel dacă funcția respiratorie este alterată.
Dr. Elena Danteș, medic pneumoftiziolog, ne-a declarat că au fost examinați aproximativ 50 de constănțeni, iar o parte dintre ei au fost depistați cu BPOC. Potrivit studiilor realizate de Societatea Română de Pneumoftiziologie, aproximativ 50% dintre bolnavii cu afecțiuni respiratorii și-au făcut o spirometrie în ultimul an.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7767 secunde