Soia - alimentul care previne cancerul

2178
Soia - alimentul care previne cancerul - bcf8164e444aef6175771cfbb0fdf8ee.jpg
Alimentația are un rol însemnat în prevenirea sau ținerea sub control a afecțiunilor. Nu de puține ori i-ați auzit pe medici spunând că o alimentație nesănătoasă și un stil de viață dezordonat sunt factori de risc pentru declanșarea unor boli dintre cele mai grave. De aceea, sfatul specialiștilor este să alegeți produsele mai puțin dăunătoare. De exemplu, în loc de carne folosiți preparatele culinare din soia. Prin prisma proprietăților sale, soia este considerată a fi un veritabil medicament.
Planta, originară din Asia, poate contribui la prevenirea cancerului, a arătat dr. Loti Popescu, șeful Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică. "Din datele recente, reiese că soia conține un inhibitor denumit Bowman-Birk, care împiedică manifestarea genei responsabile de apariția cancerului, deci contribuie la prevenirea neoplaziei. De asemenea, un alt inhibitor din soia, denumit Kunitz, poate inhiba carcinogeneza indusă chimic", a arătat medicul.
Totodată, soia mai contribuie semnificativ și la încetinirea creșterii tumorilor, la reducerea radicalilor liberi (ceea ce înseamnă, potrivit dr. Popescu, "reducerea apariției tumorilor maligne, printr-un efect antioxidant"). "Substanțele fitochimice din soia pot rupe lanțurile ADN ale celulelor maligne, pot încetini sau chiar opri înmulțirea celulară, pot frâna dezvoltarea metastazelor, inhibând formarea de noi vase de sânge, pot ajuta metabolismul", a adăugat medicul. "Din numeroasele studii epidemiologice reiese că substanțele din soia protejează împotriva cancerelor de prostată, de colon, stomac, sâni și plămâni", a completat specialistul din cadrul DSP.

Alte beneficii asupra sănătății
Soia contribuie și la ameliorarea funcției cerebrale - aceleași substanțe fitochimice cu rol în prevenirea neoplaziilor acționează și asupra scoarței cerebrale frontale, îmbunătățind funcția cognitivă, atât la bărbați, cât și la femei, indiferent de vârstă. Totodată, alimentul protejează împotriva osteoporozei și aterosclerozei.
"Proteinele din soia au calitatea cea mai bună, având o valoare maximă. Acestea scad colesterolul, scad trigliceridele, mențin concentrația grăsimilor bune, inhibă ateroscleroza și după menopauză și au o acțiune antihipertensivă", a explicat medicul. Dr. Popescu a concluzionat: "Introduceți soia în alimentație și sănătatea voastră va avea doar de câștigat".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3052 secunde