Situație alarmantă. Scleroza multiplă afectează tot mai mulți tineri

717
Situație alarmantă. Scleroza multiplă afectează tot mai mulți tineri - sclerozamultipla1-1523781309.jpg

Articole de la același autor

Scleroza multiplă este o boală care afectează structurile cerebrale și măduva spinării, porțiuni în care sistemul imunitar distruge teaca de mielină ce protejează neuronii, producând simptome precum slăbiciune musculară, tulburări de sensibilitate, oboseală, probleme de coordonare motorie și probleme oculare. 


Mai grav, simptomele enumerate sunt urmate fie de remisie și recurență, fie de progresia continuă a bolii, iar odată cu evoluția bolii, pot apărea probleme neurologice. 


Ca urmare, diagnosticul de scleroză multiplă, o boală neurodegenerativă, este o lovitură foarte puternică pentru persoana afectată, care vede lumea lui într-un fel și care trebuie să se reinventeze. Astfel, aceasta începe o nouă viață la care trebuie să se adapteze și să-și cunoască limitele. Altfel spus, ce trăiesc aceste persoane este o realitate cunoscută doar celor afectați, care trăiesc în fiecare zi cu boala, care învață să prețuiască viața așa cum se prezintă aceasta la un moment dat. 


Din păcate, nici la acest moment nu există un tratament curativ al sclerozei multiple. Desigur, medicii le recomandă pacienților o medicație, dar aceasta ajută numai la scăderea frecvenței exacerbărilor acute și pentru a întârzia instalarea dizabilităților. Mai rău, reacțiile adverse ale medicamentelor modificatoare de boală fac ca administrarea pe termen lung să se transforme într-un adevărat calvar pentru pacient, stările prin care acesta trece devenind tot mai greu de suportat. 


Cel mai grav, însă, este că boala face tot mai multe victime și acest lucru se întâmplă mai ales în rândul tinerilor. 


"În județul Constanța avem mulți pacienți cu scleroză multiplă, în special tineri, care au nevoie de interferon și pentru care am vrea să facem centru, în Spitalul Clinic Județean de Urgență, pentru a-i putea ajuta cât mai mult. Pentru ca acest centru să poată fi înființat, trebuie să facem un dosar, ce trebuie aprobat de Ministerul Sănătății, dar în care va trebui să fim ajutați de cei din spital. În lipsa acestui centru, județul Constanța trimite un număr prea mare de pacienți la București. Dacă vorbim de numai zece pacienți cu scleroză multiplă la pacienți cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, deja este o problemă. Vorbim aici de oameni foarte tineri, cu deficite motorii, care nu se pot ține pe picioare, care au tulburări vizuale și pe care trebuie să-i ajutăm. Desigur, aceasta nu este o patologie foarte frecventă, așa cum sunt accidentele vasculare cerebrale, spre exemplu, dar dacă avem și sub zece pacienți și nu-i putem ajuta, atunci este o problemă. Acest centru vrem să-l facem în spital, unde să putem ajuta pacienții cu scleroză mutliplă, să nu mai fie puși pe drumuri, să facem un centru de sine stătător și să eliberăm interferon pentru ei", a declarat pentru "Cuget Liber", dr. Ani Docu Axelerad, medic neurolog. 


În general, a subliniat specialistul, media de vârstă a celor afectați s-a situat în ultima vreme în jurul vârstei de 20-23 de ani. De ce apare? Scleroza multiplă este o boală autoimună, ce poate apărea "după un stres operator, după o naștere, după orice intervenție ce necesită o minimă anestezie, orice fragilizează imunitatea unei persoane". De reținut, un alt factor de risc pentru apariția sclerozei multiple este fumatul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5576 secunde