Sindromul metabolic favorizează bolile cardiovasculare

836
Sindromul metabolic favorizează bolile cardiovasculare - 88927f7023841a1647cd438b0fce5cd0.jpg
Cu o evoluție gradată și prezent mai ales la persoanele adulte din țările dezvoltate, sindromul metabolic se definește prin toleranță scăzută la glucoză, dislipidemie, hipertensiune arterială, obezitate și rezistență la insulină. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune au un risc crescut de mortalitate din cauza bolii coronariene.

Cunoscut și cu denumirea de sindromul X, sindromul rezistenței la insulină sau sindromul hipertensiunii, sindromul metabolic este destul de dificil de identificat clinic. Persoanele ce ar putea primi un astfel de diagnostic trebuie să prezinte minimum trei probleme, precum valori crescute ale tensiunii arteriale, valori plasmatice ridicate ale glicemiei, obezitate abdominală, concentrație serică scăzută a HDL-colesterolului și valori crescute ale nivelului seric al trigliceridelor.
Dr. Loti Popescu, șeful Biroului pentru Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța, ne atrage atenția asupra semnelor care ar trebui să ne alarmeze: "Dacă punctați cel puțin trei din criteriile precum circumferința abdominală mai mare sau egală cu 94 cm pentru bărbați și 80 cm pentru femei, trigliceridele serice sunt mai mari sau egale cu 150 mg/dl sau urmați un tratament pentru hipertrigiceridemie, tensiunea arterială sistolică este mai mare sau egală cu 130mmHg sau tensiunea arterială diastolică este mai mare sau egală cu 85 mmHg sau urmați deja un tratament pentru hipertensiune arterială, HDL-colesterolul este mai mic de 40mg/dl (1,03mmol/L) pentru femei și mai mic de 50mg/dl (1,3mmol/L) pentru bărbați sau deja urmați un tratament pentru HDL-colesterol, iar glucoza serică mai mare sau egală cu 100 mg/dl sau tratament pentru diabet, înseamnă că sunteți în al 12-lea ceas pentru a lua măsuri".

Ateroscleroză la o vârstă mai tânără
Potrivit specialistului, persoanele cu diagnosticul de sindrom metabolic au un risc mare (10% la 10 ani) de a face ateroscleroză (îngroșarea localizată sau difuză a vaselor de sânge) la o vârstă tânără și pe mai multe vase. Sunt afectate atât vasele cu diametru mare, cât și cele cu diametru mic. Arterele care irigă mușchiul inimii (arterele coronare), cele care irigă creierul (arterele carotide), cele care irigă mușchii de la picioare (arterele femurale) sunt vase cu diametru mare. Așa încât riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și/sau înfundarea vaselor ce irigă mușchii de la picioare, care poate să meargă până la amputație, sunt complicații apărute la persoanele cu diagnosticul de mai sus. Îmbătrânirea precoce a vaselor mici de la nivelul ochilor sau de la nivelul rinichilor poate duce chiar la orbire sau la îmbolnăvirea gravă a rinichilor până la dializă.

Evoluție rapidă a diabetului
"Cantitatea de insulină secretată de celulele pancreatice ale acestor bolnavi este scăzută. Pe de altă parte, ei prezintă creșterea rezistenței celulelor din diverse părți ale organismului la acțiunea insulinei. Astfel, rezerva de insulină a organismului se va epuiza repede. Deci, pacienții care au deja diabet vor prezenta o evoluție rapidă a bolii, cu complicații multiple și severe, iar cei care nu au încă diagnosticul de diabet, îl vor avea într-un viitor apropiat", a mai precizat dr. Loti Popescu. Grăsimea în exces, care este una din caracteristicile acestor bolnavi, secretă unele substanțe care favorizează depunerea accelerată a grăsimilor pe peretele vascular și formarea de cheaguri de sânge care pot duce la obstrucția definitivă a vaselor de sânge.
"Toți factorii menționați anterior se condiționează reciproc. Asocierea lor crește riscul de boală cardiovasculară al pacientului. Controlul eficient al unuia dintre ei îi va influența pozitiv și pe ceilalți. Faceți-vă, periodic, analizele recomandate de medicul dvs. și respectați recomandările ulterioare ale acestuia și ale medicilor specialiști!", a subliniat dr. Loti Popescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.906 secunde