Sindicaliștii Federației Sanitas, protest în fața Ministerului Sănătății. O delegație a intrat la discuții cu ministrul Sorina Pintea

147
Sindicaliștii Federației Sanitas, protest în fața Ministerului Sănătății. O delegație a intrat la discuții cu ministrul Sorina Pintea - sanitas67454200-1552475111.jpg

Articole recomandate

Peste 150 de sindicaliști ai Federației Sanitas au protestat miercuri în fața Ministerului Sănătății. O delegație a sindicaliștilor a intrat, în jurul orei 12:00, la discuții cu ministrul Sorina Pintea.


Peste 150 de membri ai Federației Sanitas au protestat, miercuri dimineața, în fața Ministerului Sănătății, nemulțumiți de efectele OUG 114/2018 și ale Legii 153/2017 asupra celor care activează în domeniul sănătății, asistenței sociale și medicinei școlare.

La protest au participat reprezentanți ai Federației Sanitas din județele Harghita, Cluj, Brăila, Timiș, Hunedoara, Arad, Constanța, Bacău și Iași.

O delegație a reprezentanților Federației Sanitas a intrat miercuri, în jurul orei 12:00, la discuții cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Mitingul din fața Ministerului Sănătății este a doua acțiune dintr-o serie de proteste programate de liderii Sanitas, ca reacție la efectele reglementărilor Legii 153/2017 și ale OUG 114/2018 asupra drepturilor salariale ale membrilor sindicatului. Cu o săptămână în urmă, sindicaliștii din sănătate au pichetat sediul Ministerului de Finanțe.

În calendarul de proteste stabilit de sindicaliști, Sanitas anunță pichetarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale pe 20 martie și organizarea unui miting de amploare în București la începutul lunii aprilie.

Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a avertizat că sindicatele din Sănătate vor declanșa greva generală în cazul în care comunicarea și dialogul social cu Guvernul vor rămâne la fel de proaste și în luna aprilie.

"Rămâne stabilit un miting uriaș în aprilie, indiferent de dată. Și apoi, dacă lucrurile stau tot așa, facem grevă. Grevă, pentru că vrem să facem Parlamentul să înțeleagă că nu trebuie să te joci cu sănătatea pacienților, a oamenilor, și să nu îți bați joc de cei care trebuie să ofere sănătate - bună, rea, cum o consideră unii, ea trebuie oferită tuturor. Dacă vom avea un miting în 9 aprilie și comunicarea va rămâne la fel de proastă și dialogul social va fi la fel de prost, sigur ajungem la grevă generală", a afirmat Leonard Bărăscu.

Reprezentanții Sanitas consideră că OUG 114 afectează grav salariile angajaților din sănătate și din asistența socială. De altfel, pe una dintre pancate este scris "Stop discriminărilor! Peste 90% din personalul sistemului sanitar e supus unei forme de discriminare privind veniturile, față de alți colegi".

"(...) Legea 153/2017 a creat un nivel ridicat de așteptare, iar OUG 114/2018 a produs o gravă afectare a evoluției firești a veniturilor salariaților din sănătate și asistența socială, (...) actele normative cu caracter salarial din ultimii doi ani sunt contradictorii și au prevederi interpretabile care au condus la aplicarea lor neunitară și discriminatorie, (...) ianuarie 2019 nu a adus creșteri reale de venituri salariaților care, conform Legii 153/2017, urmau să beneficieze de acestea, iar celor care au beneficiat de creșteri în martie 2018 limitele impuse de OUG 114/2018 le-au produs pierderi importante de venituri", susține Sanitas, într-un comunicat.

Sindicaliștii critică și lipsa de reacție a responsabililor guvernamentali la solicitările repetate de a organiza dezbateri și consultări cu partenerii sociali pentru armonizarea reglementărilor salariale și identificarea de soluții pentru readucerea echilibrului în sistemul sanitar și de asistență socială în materie salarială.

Revendicările sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea din plafonul de 30% a indemnizației de hrană și a sporului pentru asigurarea continuității activității în unitățile sanitare și de asistență socială, calcularea sporurilor și a gărzilor la salariul de bază actual pentru toți salariații din sistemul sanitar și cel de asistență socială, asigurarea finanțării creșterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, includerea contravalorii indemnizațiilor pentru concediile de odihnă și pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite, eliminarea inechităților în ceea ce privește aplicarea regulamentului de sporuri, corectarea inechităților din Legea 153/2017 și includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate și asistența socială, precum și negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului "Sănătate. Activități sanitar-veterinare".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 13 Martie 2019
Stire din Sănătate : Motive să beți ceai verde
Pagina a fost generata in 2.994 secunde