Simptomele depresiei, confundate adesea cu cele ale afecțiunilor hormonale

4337
Simptomele depresiei, confundate adesea cu cele ale afecțiunilor hormonale - b05f207d9585caed800762fd8f4fb638.jpg

Articole de la același autor

O senzație apăsătoare de epuizare, scădere sau creștere în greutate, fără o cauză evidentă, dureri de cap, insomnii și nod în gât - sunt doar câteva dintre simptomele cu care tot mai mulți constănțeni ajung la specialiștii endocrinologi, bănuind o afecțiune hormonală. Cauza suferinței lor este însă, atrag atenția medicii, stresul sau oboseala cronică.

Statisticile sunt îngrijorătoare: peste 40% dintre români au fost expuși, în decursul unui an, unui nivel de stres peste mediu. De altfel, nu este de mirare, dacă avem în vedere contextul: nesiguranța planează asupra zilei de mâine, se fac disponibilizări, numărul locurilor de muncă vacante este în scădere, în vreme ce taxele, impozitele și facturile se măresc.
Medicii de la Spitalul "Alexandru Obregia" spun că numărul persoanelor care se internează pentru depresie este în creștere în ultimii ani, ajungându-se, în 2009, la 40% din numărul total al internărilor.
Persoanele care suferă din cauza stresului sau a oboselii nu știu însă să recunoască semnele și să ceară ajutorul necesar, ne-a spus dr. Eduard Circo, medic-șef la Clinica de Endocrinologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Foarte mulți se adresează specialiștilor endocrinologi, considerând că manifestările pe care le au sunt simptome ale unei afecțiuni hormonale. "O mare parte a pacienților au o simptomatologie bogată, cauzată de stres. Prezintă senzații de sufocare, amorțeli ale buzelor, nod în gât, insomnie, agitație, crize de plâns. De regulă însă, în spatele acestor stări stau nemulțumiri, probleme legate de viața profesională sau personală. În urma efectuării analizelor reiese că nu suferă de afecțiuni hormonale", a explicat dr. Eduard Circo.
Pacienții sunt îndrumați să consulte un psihoterapeut, dar de cele mai multe ori se arată reticenți. "Problemele acestea sunt însă de resortul unui consult psihologic", a atras atenția medicul.

Manifestările stresului
Simptomele frecvente ale depresiei sunt, după cum a arătat specialistul: sentimentul de tristețe accentuată, goliciune interioară, diminuarea interesului pentru orice activitate, chiar și pentru hobby-uri. La fel, bolnavul pierde în greutate sau, din contră, se îngrașă, într-o perioadă scurtă de timp, fără o cauză evidentă, nu poate dormi sau, din contră, episoadele de somn sunt prelungite și se trezește cu dificultate. Epuizarea, lipsa de energie sunt însoțite de sentimente de inutilitate sau culpă excesivă și apar și amețelile, durerile de cap, disconfortul gastric, tulburările de tranzit intestinal.
Stările depresive, oboseala cronică și efectele stresului trebuie tratate, în caz contrar existând riscul dezvoltării unor afecțiuni grave, precum cancer, ulcer, tulburări cardiovasculare etc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4904 secunde