Concluzii îngrijorătoare

SIDA - o nebuloasă pentru adolescenții din țara noastră

2578
SIDA - o nebuloasă pentru adolescenții din țara noastră - 5979ef626c95c5c8d9ca4f4e9a366a15.jpg
În era informației, tinerii și adolescenții din România nu știu prea multe despre ce înseamnă virusul HIV/SIDA și nu conștientizează cât de importante sunt metodele de prevenire - așa reiese dintr-un studiu realizat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății.

În luna aprilie a acestui an, voluntarii Asociației Române pentru Promovarea Sănătății au chestionat 1.325 tineri cu privire la "cunoștințele, atitudinile și practicile tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani legate de infecția cu HIV, alte infecții cu transmitere sexuală și consecințele practicării sexului neprotejat". Rezultatul a fost îngrijorător: sunt mulți tineri care nu folosesc prezervativul la primul contact sexual și nici mai târziu, peste jumătate dintre cei chestionați credeau că persoanele seropozitive au simptome prin care virusul HIV/SIDA este dat de gol și foarte mulți dintre ei nu auziseră despre multe dintre bolile cu transmitere sexuală.
"Aproximativ 70% dintre tinerii intervievați au susținut că au folosit prezervativul la primul contact sexual. Consider că procentajul este exagerat, că de fapt realitatea este alta. Chiar și așa, ar însemna că 30% dintre tineri nu au folosit prezervativul, ceea ce reprezintă un procentaj destul de mare, căci virusul HIV poate fi transmis la primul contact", a afirmat, ieri, psihologul Cristian Andrei, reprezentantul Asociației Române pentru Promovarea Sănătății, cu ocazia prezentării proiectului "Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România".
Dintre cei care au recunoscut că nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, 32% au susținut că a fost ceva neprevăzut, 29% au motivat că au avut încredere în partener, iar 15% au explicat că nici nu s-au gândit să folosească această metodă preventivă.

Prezervativul, folosit din când în când, mai deloc
Mai mult, potrivit statisticilor prezentate de psiholog, doar 27,7% dintre tinerii chestionați au afirmat că folosesc prezervativul la fiecare contact sexual. Ceilalți fie îl utilizează din când în când, fie deloc. "Acest fapt înseamnă că doar cei 27,7% sunt protejați împotriva virusului HIV/SIDA, ceilalți sunt expuși riscului", a menționat psihologul. Iar riscul este cu atât mai mare în cazul celor care au relații ocazionale, cu persoane pe care nu le cunosc - situație din ce în ce mai întâlnită, în aceste vremuri, la tineri! "Aproximativ 20% dintre cei care au răspuns chestionarului au afirmat că au avut o relație sexuală ocazională. Mai puțin de jumătate dintre ei au folosit prezervativul. Iar aceste relații ocazionale au un risc mai mare de transmitere a unor boli sexuale", a mai afirmat psihologul Cristian Andrei.
În ceea ce privește atitudinea prevăzătoare - și la acest capitol tinerii intervievați au dovedit că nu la sănătate le stă gândul. Doar 11% dintre ei au mărturisit că poartă, în permanență, un prezervativ asupra lor.
Informațiile despre bolile cu transmitere sexuală sunt "culese" de pe la prieteni, reviste ori de pe Internet, iar nu de la medic, așa cum ar fi normal - a fost o altă constatare a chestionarului.
"Tinerii au un nivel adecvat de informare asupra modalităților prin care HIV se poate transmite sau asupra modalităților prin care poate fi preîntâmpinat riscul infectării. Totuși, nivelul de informare este insuficient atâta vreme cât aproape un sfert dintre tineri cred că țânțarul transmite HIV, 19% dintre respondenți încă mai cred că HIV se transmite prin sărut, iar 8,7% dacă dai mâna cu cineva", au mai arătat reprezentanții asociației.
Concluziile studiului au stat la baza proiectului "Abordări integrate de prevenire a HIV/SIDA în România", desfășurat de mai multe organizații non-guvernamentale, care își propune să realizeze o serie de campanii de informare în rândul tinerilor și adolescenților din mai multe județe ale țării, printre care și Constanța, cu privire la HIV/SIDA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Mai 2010
Stire din Social : Au primit o șansă la viitor
Luni, 15 Februarie 2010
Stire din Cetățenești : Certat cu… romantismul!
Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Stire din Cetățenești : Tânără plictisită… de viață
Pagina a fost generata in 0.3142 secunde