Sforăitul și bolile de ficat, asociate cu nivelul scăzut de oxigen

522
Cercetările publicate recent în revista Clinical Science, par să fi găsit o legătură între apneea obstructivă de somn (sforăit) și hepatită. Dr. Anne-Christine Piguet și colegii de la Universitate din Berna, Elveția, au făcut teste pe cobai, pe care i-au ținut timp de o săptămână într-o atmosferă cu un nivel scăzut de oxigen, și au observat că aceștia prezentau inflamări ale ficatului.
Apneea înseamnă "fără respirație" și are loc atunci când mușchii căilor respiratorii din spatele limbii se relaxează în timpul somnului, determinând persoana respectivă să sforăie și, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, să nu mai respire. La rândul ei, hepatita non-alcoolică este o afecțiune destul de comună și ascunsă a ficatului, care apare la aproximativ 40% din populație. Ea seamănă cu celelalte boli de ficat, dar afectează oamenii care nu consumă băuturi alcoolice. Principala caracteristică a acestui tip de hepatită este prezența grăsimilor în ficat, alături de inflamarea și deteriorarea acestuia. Ea poate atinge stări grave și poate duce la ciroză.
În urma cercetărilor, oamenii de știință au ajuns la concluzia că sforăitul și întreruperea respirației în timpul somnului duc la inflamarea ficatului și creșterea conținutului de grăsime din organ, apărând astfel hepatita.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8976 secunde