Sfatul specialistului Euromaterna. Tot ce trebuie să știți despre fibromul uterin

177
Sfatul specialistului Euromaterna.  Tot ce trebuie să știți despre fibromul uterin - raspunsurilacelemaifrecventeintr-1486512578.jpg

Articole de la același autor

Dr. Andrei Nicolae Zisu, medic specialist obstetrică și ginecologie în cadrul Spitalului Euromaterna, explică pe înțelesul tuturor ce este fibromul uterin și ce ar trebui să facă femeile care se confruntă cu cea mai frecventă tumoră benignă, ce se dezvoltă în stratul muscular al uterului. 


Fibromul uterin este întâlnit, cel mai frecvent, la femeile de vârstă reproductivă. Este diagnosticat, în majoritatea cazurilor, la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 45 ani, în aproximativ 40% din cazuri. 


"În ciuda numeroaselor teorii, cauzele rămân, în continuare, incomplet cunoscute. Se pare că aceste tumori apar pe fondul unei predispoziții genetice, boala existând la mai multe femei din aceeași familie, evoluția acestora fiind în strânsă legătură cu statusul hormonal al pacientei.


Fibromul apare, de obicei, la femeile cu obezitate, hipertensiune arterială, mastoză fibrochistică, hiperplazie endometrială și cancer de endometru. În majoritatea cazurilor, există mai mulți noduli fibromatoși la nivelul uterului, dimensiunile acestora variind de la câțiva milimetri, până la dimensiuni impresionante (cât o sarcină la termen). Majoritatea femeilor diagnosticate cu fibrom uterin nu prezintă niciun semn clinic de boală", explică medicul specialist. 


Potrivit dr. Zisu, cele mai frecvente simptome pentru care o femeie cu fibrom uterin se prezintă la medicul ginecolog sunt: sângerări menstruale abundente, cu cheaguri; sângerări intermenstruale; durere la nivelul abdomenului inferior; senzația de presiune la nivelul vezicii urinare, micțiuni frecvente; senzația de balonare abdominală, de presiune rectală etc. 


Cum poate fi depistat fibromul uterin 
De obicei, fibroamele uterine cresc lent și sunt asimptomatice, cu excepția sarcinii și premenopauzei (dezechilibru hormonal), când evoluția lor se modifică și apar complicațiile. După menopauză, de obicei, fibroamele uterine involuează spontan; o parte dintre acestea pot să evolueze, în continuare, punând probleme de diagnostic diferențial, mai ales cu cancerul uterului. 


"Diagnosticul fibromului uterin se face printr-un examen ginecologic, asociat cu o ecografie. Investigațiile paraclinice au un rol important. Ecografia cu sondă vaginală deține un important rol de diagnostic, în evaluarea fibromului: număr, dimensiuni, localizare, și a eventualei patologii asociate, având un rol important în decizia terapeutică. În funcție de caz, mai pot fi folosite chiuretajul uterin hemostatic sau biopsic, histeroscopia, PAP", menționează specialistul în obstetrică și ginecologie. 


Metode de tratament 
Medicul ginecolog are mai multe opțiuni de tratare a femeilor cu fibrom uterin: tratamentul medicamentos; excizia chirurgicală a nodulilor fibromatoși-miomectomie; histerectomie subtotală sau totală. 


"Tratamentul medicamentos se adresează preponderent pacientelor cu fibroame uterine de mici dimensiuni, simptomatice. Tehnicile de distrugere intrauterină a nodulilor fibromatoși, prin mioliză laparoscopică sau prin embolizare a arterei uterine, sunt o opțiune justificată doar la un număr mic de paciente. Extirparea nodulilor fibromatoși la pacientele ce vor să-și păstreze capacitatea de reproducere se poate realiza pe cale histeroscopică, laparoscopică, pe cale vaginală sau abdominală.


Abordarea depinde de localizarea nodulilor și de numărul acestora. Abordarea histeroscopică, laparoscopică sau vaginală reprezintă, pentru pacientă, cea mai bună alegere, necesitând spitalizare pe o perioadă scurtă, 2-3 zile, și recuperare rapidă", adaugă specialistul. 


Potrivit medicului ginecolog, îndepărtarea uterului, transformat tumoral de către fibroame, se poate realiza prin abordare minim invazivă, pe cale vaginală sau laparoscopică, sau, în cazul uterelor de mari dimensiuni, pe cale abdominală. 


Fibromul și sarcina 
"Fibromul poate împiedica implantarea în uter a oului fertilizat, crescând riscul de avort spontan, și face puțin probabil succesul fertilizării in vitro.


Extirparea chirugicală a fibromului prin miomectomie este singurul tratament care ar putea crește șansa unei sarcini. Deoarece fibromul poate recidiva, sarcina este indicată cât mai curând posibil, după miomectomie. Peste jumătate din femeile care fac miomectomie, ca tratament pentru infertilitate, rămân însărcinate", conchide dr. Zisu. 


v v v


Pentru mai multe detalii, programări și consiliere, apelați numărul de telefon 0241.605.555. 


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0499 secunde