Sfatul medicului nutriționist. Metode de prevenire a obezității și diabetului

167
Sfatul medicului nutriționist. Metode de prevenire a obezității și diabetului - cumtrebuiesa3-1562140571.jpg

Articole recomandate

Se știe că românii sunt gurmanzi și sunt îndrăgostiți de mâncarea tradițională, care pică foarte greu la stomac și despre care specialiști spun că nu este indicată dacă vreți să aveți un stil de viață sănătos. 


Potrivit dr. Simona Nicodim, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, oamenii percep în mod diferit noțiunea de nutriție. Ea a precizat că regimul alimentar al fiecărui individ în parte este un amestec de obiceiuri alimentare moștenite din familie și obiceiuri alimentare dobândite, adaptate în funcție de preferințele individuale, programul zilnic. 


"Alimentele tradiționale nu ne fac rău. Ne poate face rău felul în care le preparăm și le asociem în diverse meniuri. De exemplu, sarmalele pot fi în regulă dacă le preparăm din carne slabă, fără să folosim slănină sau untură și dacă le consumăm fără adaos de smântână. Un alt exemplu: la o masă de Crăciun sau de Paște, acolo unde preparatele tradiționale (tobă, caltaboș, răcitură, respectiv drob, ouă) au conținut crescut de grăsimi și calorii, ar trebui să evităm să adăugăm în meniu icre, salate cu maioneză sau cartofi prăjiți. O nutriție inadecvată poate avea consecințe imediate, dar și consecințe pe termen lung. Nutriția defectuoasă poate cauza o varietate de boli, cele mai importante fiind obezitatea, dislipidemiile, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, guta, afecțiunile oncologice", a explicat medicul. 


Dr. Simona Nicodim a precizat că principala cauză de deces în România este reprezentată de bolile cardiovasculare, țara noastră aflându-se pe primele locuri în Europa în ceea ce privește obezitatea la copii. De aici și concluzia că adulții nu sunt prea atenți la alimentație. 


Acesta este și motivul pentru care medicii vă sfătuiesc să acordați o mai mare atenție regimului alimentar pe care îl adoptați. Desigur, educația pacienților pentru un stil de viață sănătos se face individual, cu prilejul prezentării pacienților la cabinet, dar există și diverse programe de educație pentru o alimentație sănătoasă, unele derulate în școli și grădinițe. 
"Din păcate, multe persoane accesează informații incorecte de pe diverse site-uri și adoptă diete dezechilibrate, cu consecințe negative asupra sănătății, din dorința de a obține rapid beneficii legate de scăderea ponderală, scăderea tensiunii arteriale sau a glicemiei.


Bolile legate de nutriție au de multe ori o evoluție silențioasă, ceea ce înseamnă că este posibil să nu realizăm că avem o problemă de sănătate decât în momentul în care aceasta se agravează. De aceea, este important să facem controale periodice la medicul de familie. Pentru a preîntâmpina aceste boli, ar trebui să adoptăm un stil de viață sănătos, care presupune o alimentație echilibrată, mișcare în limitele toleranței individuale la efort, dar și efectuarea de controale medicale periodice", a completat specialistul. 


Kilogramele în plus, semnal de alarmă! 


Medicul este de părere că, atunci când începem să luăm în greutate, în primul rând trebuie să încercăm să identificăm cauza. De ce? Pentru că aceasta poate fi legată de modificarea alimentației sau a regimului de activitate fizică, de anumite probleme de sănătate, medicamente etc. Imediat după aceea, ar trebui să încercăm, dacă este posibil, să acționăm asupra cauzei (de exemplu, să eliminăm alimentele care ne îngrașă, să încercăm să facem mai multă mișcare). 
"Oricum, ar trebui să apelăm și la medic, pentru a vedea dacă acest câștig ponderal nu se asociază și cu probleme medicale", a adăugat dr. Simona Nicodim. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8207 secunde