Senzație de mâncărime? Ce măsuri de îngrijire se pot lua

193
Senzație de mâncărime? Ce măsuri de îngrijire se pot lua - senzatiedemancarime-1551953469.jpg

Articole de la același autor

Indiferent de zona în care este localizată, senzația de mâncărime (pruritul) este o problemă extrem de deranjantă. Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog spune că există o serie de cauze care se află frecvent la baza acestei afecțiuni, identificarea lor corectă fiind esențială pentru tratarea problemei.


"Mâncărimile cutanate pot apărea fără modificări vizibile ale pielii sau pot fi asociate cu roșeață, pete sau bășici, piele uscată, crăpată, îngroșată sau chiar zone care sângerează. În multe situații, măsurile de îngrijire la domiciliu, cum ar fi hidratarea zilnică, folosirea de produse de curățare și băile calde pot ajuta la ameliorarea problemei măcar pe moment. Tratarea ei pe termen lung necesită, însă, identificarea și îndepărtarea cauzei aflate la baza afecțiunii", a explicat medicul. 


Pielea uscată este una dintre cauzele cele mai frecvente ale mâncărimii cutanate, fiind o consecință a factorilor de mediu, cum ar fi vremea excesiv de caldă sau rece sau umiditatea scăzută. Astfel, spălarea în exces și cu produse de curățare mult prea agresive cu pielea poate provoca, de asemenea, uscarea ei. 


"Dacă există factori declanșatori, această problemă poate afecta orice grup de vârstă. Totodată, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, este un lucru firesc ca pielea să devină mai subțire și mai uscată, fapt care poate favoriza apariția senzației de mâncărime", a subliniat dermatologul. 


De asemenea, anumite probleme ale pielii, cum ar fi xeroza, dermatita, psoriazisul, arsurile, cicatricile, mușcăturile de insecte și urticaria pot cauza la rândul lor senzația de mâncărime cutanată.


Pe de altă parte, mâncărimea de lungă durată a pielii poate fi, în unele cazuri, un simptom al unor boli mai grave, printre care: boli sanguine, diabet, afecțiuni ale rinichi lor sau ficatului, HIV sau semne de glandă tiroidă hiperactivă.


"Senzația de mâncărime a pielii este întâlnită frecvent la persoanele care au o boală ce le afectează sângele și pot fi, de asemenea, un simptom al unei bolii renale în stadiu avansat. La acești oameni, mâncărimea va fi larg răspândită și, mai ales, intensă pe spate, pe brațe și pe picioare. Mâncărimea pielii este, de asemenea, comună la persoanele care suferă de boli hepatice, cum ar fi hepatita C, ciroză sau o obstrucție a ductului biliar. Când mâncărimea este un semn al bolii hepatice, aceasta începe adesea pe palme și tălpi și se extinde, ulterior, în alte părți ale corpului", a mai spus dr. Vlădău. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 06 Martie 2019
Stire din Sănătate : BANCURI
Pagina a fost generata in 0.9462 secunde