Sensibilitate dentară? Iată ce trebuie să faceți!

149
Sensibilitate dentară? Iată ce trebuie să faceți! - sensibilitatedentara3-1533734636.jpg

Articole de la același autor

Ați observat că atunci când mâncați ceva dulce, fierbinte sau foarte rece, simți o durere intensă, de scurtă durată? Ei, bine, acest lucru înseamnă că suferiți de sensibilitate dentară, o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. De obicei, problema apare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, dar aceasta nu este o regulă. La originea senzațiilor dureroase există întotdeauna aceeași cauză, dentina expusă, care se află sub smalțul dintelui și este bogată în terminații nervoase numite canale.


Printre cauzele care duc la apariția sensibilității dentare se numără periajul dentar prea puternic, cu o periuță de dinți care are perii prea tari, fiindcă pot cauza retragerea gingiei, care reprezintă un strat de protecție. Totodată, consumul de produse acide poate fi un alt factor declanșator al sensibilității dentare. Astfel, dacă aveți obiceiul să consumați frecvent citrice, sucuri acidulate și nu numai, smalțul dinților poate avea, în timp, de suferit.


Potrivit dr. Astrid Mihaela Popa, medic specialist dentist, sensibilitatea dentară poate apărea nu doar din cauza afectării smalțului dentar, dar și a apariției fisurilor sau cariilor dentare, care duc, în timp, la apariția durerii.


Principalii factori ce duc la instalarea sensibilității dentare cuprind: folosirea prea des a apei de gură, consumul de alimente prea acide (băuturi carbogazoase, citricele și în general sucurile concentrate de fructe, dar și sosurile pe bază de oțet), folosirea incorectă a produselor de albire a dinților, retracția gingivală. Acestora li se adaugă consumul de alimente dure, cum ar fi mestecatul bomboanelor sau a cuburilor de gheață, spargerea sâmburilor între dinți, carii dentare netratate corespunzător.
Pentru a preveni sau stopa evoluția sensibilității dentare se recomandă o alimentație cât mai echilibrată și fără excese de alimente acide. De asemenea, îmbunătățirea tehnicii de periaj și folosirea unei periuțe cu peri moi sau medii. Evitați, totuși, să vă spălați pe dinți aproximativ o jumătate de oră după ce ați mâncat alimente acide sau după ce ați consumat băuturi acidulate, pentru că acestea cresc sensibilitatea smalțului dintelui. Așa că, periajul dentar ar trebui să se facă vertical, mișcările laterale fiind de evitat.


Medicul a mai spus că pastele de dinți create specific pentru acest tip de problemă dentară sunt eficace, mai ales la începutul instalării durerii.


Pentru cei în cazul cărora pasta de dinți desensibilizantă nu contribuie la o îmbunătățire, este recomandată o consultație de specialitate, în urma căreia se va elabora un tratament personalizat, care poate consta în aplicarea de gel sau lac cu fluor, aplicarea unui agent desensibilizant sau aplicarea unor plombe sau coroane pe dinții afectați.


Totodată, nu uitați că tratamentele de albire ale dinților, înlocuirea coronițelor, tratarea unor plombe sau un tratament al canalului radicular pot conduce la sensibilitate a dinților pe termen scurt. În prezent, aproximativ 80% din pacienții care urmează un tratament de albire a dinților vor suferi ulterior de sensibilitate dentară. Motivul? Cele mai uzuale ingrediente pentru albirea dinților sunt peroxidul de hidrogen și peroxidul de carbamidă, despre care se știe că determină sensibilitatea dentară prin penetrarea smalțului dinților.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9696 secunde