Semnele care prevestesc un accident vascular cerebral

5252
Semnele care prevestesc un accident vascular cerebral - accidentvascularcerebral-1315170813.jpg

Articole de la același autor

Accidentul vascular cerebral este a treia cauză de mortalitate din țara noastră, după bolile de inimă și cancer. Mai mult, statisticile realizate de medici arată că sechelele cauzate de un AVC îi lasă pe bolnavi invalizi. Asta, dacă nu-i ucide! De aceea, subliniază neurologii, trebuie cunoscuți factorii de risc și cum poate fi prevenită boala.

Boală neurologică gravă, accidentul vascular cerebral este de două tipuri, diferind atât cauzele care duc la apariția lui, cât și o parte dintre simptome. Este vorba de accidentul vascular cerebral ischemic, de care suferă aproximativ 80 - 85% dintre pacienții depistați cu această afecțiune, și accidentul vascular cerebral hemoragic.
AVC ischemic se produce atunci când circulația sanguină într-o regiune a creierului este compromisă; apare fie în urma astupării unui vas de sânge, de un cheag de sânge, fie în urma îngustării severe a acestuia. De vină pentru apariția acestei afecțiuni sunt ateroscleroza, hipertensiunea arterială și bolile de inimă. Dacă o parte a creierului este lipsită de sânge, bolnavul resimte amețeli, amorțeli, tulburări de vorbire sau de vedere. În cazul în care circulația cerebrală se reia în timp util, celulele nervoase își revin; însă, dacă nu se intervine imediat, partea creierului afectată este pierdută.

Nu lăsați hipertensiunea netratată!
Accidentul vascular cerebral hemoragic este mai rar întâlnit și îi afectează în special pe bolnavii de hipertensiune arterială netratată. Concret, hipertensiunea are "darul" de a slăbi peretele arterial, iar la un moment dat, după o masă copioasă, într-un moment stresant sau la depunerea unui efort, este suficient un puseu de tensiune pentru a rupe vasul și pentru a inunda creierul în sânge. Simptomele acestui tip de AVC sunt durerea bruscă de cap, vărsătura și pierderea cunoștinței, urmată de intrarea în comă. Pacienții supraviețuiesc rar, iar dacă o fac, rămân paralizați, în general pe partea dreaptă.

Simptomele atacului cerebral
În cazul AVC hemoragic, simptomele apar brusc, în ultimul moment, astfel că, în acest caz, prevenția constă doar în tratarea cauzei, și anume a tensiunii ridicate. În schimb, AVC ischemic are simp-tome ce diferă de la câteva secunde până la câteva zile. În ambele cazuri, se impune prezentarea de urgență la medic, întrucât, așa cum subliniază neurologii, "timpul pierdut înseamnă creier pierdut".
De aceea, este bine ca atât persoanele predispuse la atacuri cerebrale, cât și apropiații lor, să cunoască manifestările tipice bolii. Printre cele întâlnite la majoritatea pacienților menționăm:
- paralizia bruscă a unui picior, braț sau a unei părți a feței,
- dificultățile de vorbire sau de a înțelege ce i se spune,
- tulburări de vedere (scăderea nivelului de oxigen în creier determină apariția unor umbre în partea de jos a câmpului vizual, iar aproximativ 35% dintre cei care suferă un atac cerebral își pierd vederea la unul dintre ochi),
- pierderea bruscă a coordonării,
- slăbiciune și amețeli,
- dureri de cap, severe și bruște, fără vreo cauză cunoscută (în cazul atacului cerebral hemoragic), însoțite de rigiditate a gâtului și sensibilitate la lumină.
De asemenea, o persoană care a suferit un accident cerebral vascular poate fi recunoscută după o serie de semne: când încearcă să zâmbească, o parte a feței este încremenită, iar mușchii feței sunt căzuți; nu poate ridica brațele; nu poate reproduce nici măcar propoziții simple și nu le înțelege.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4256 secunde