Semnele care ascund o boală a tiroidei

2126
Semnele care ascund o boală a tiroidei - fondsemneleascundboalatiroida-1430756484.jpg

Articole de la același autor

Hipotiroidismul este o afecțiune hormonală frecventă - apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, pentru a asigura buna funcționare a organismului. Dar din păcate, o bună parte dintre bolnavi nu știu că sunt suferinzi, pentru că simptomele nu îi îngrijorează. Dr. Amalia Raluca Costea, medic specialist endocrinolog în cadrul Centrului Medical MEDSTAR 2000, a explicat pentru cititorii "Cuget Liber" care sunt simptomele hipotiroidismului: "Pentru cei mai mulți pacienți, simp-tomele nu sunt întotdeauna evidente și pot fi confundate cu alte afecțiuni. Acestea depind de severitatea deficienței hormonale și de timpul de când s-a instalat. Astfel, persoanele afectate de hipotiroidism prezintă următoarele simptome: oboseală, stare de slăbiciune, păr uscat și aspru, piele uscată la nivelul coatelor și a genunchilor, voce îngroșată, răgușită, creștere în greutate, apetit scă-zut și constipație, scăderea puterii de concentrare, de atenție, de memorie și gândire greoaie, depresie și iritabilitate, crampe și dureri musculare, sensibilitate la frig, încetinire a ritmului cardiac și, în cazul femeilor, ciclu menstrual dereglat".

Medicul specialist a adăugat că este necesar un screening al tiroidei, atât în rândul copiilor, cât și al adulților. "Incidența înaltă a hipotiroidiei, simptomatologia nespecifică, dar și evoluția mono sau asimptomatică, în special la persoanele vârstnice impune necesitatea de screening a disfuncțiilor tiroidiene, nu numai la nou-născuți, dar și la adulți. (…) Screening-ul pentru hipotiroidie este justificat la fiecare cinci ani, la femeile peste 35 de ani, la femeile însărcinate la prima vizită medicală și la bărbații peste 65 de ani", a adăugat endocrinologul.

Hipotiroidismul la bebeluși

În cazul nou-născuților, dacă este depistat, la analize, un nivel al TSH crescut (hormonul de stimulare tiroidiană), sunt obligatorii investigații suplimentare, pentru stabilirea corectă a diagnosticului și inițierea terapiei de substituție.

"Optimă ar fi investigarea și inițierea terapiei în primele trei săptămâni de viață", a precizat dr. Amalia Raluca Costea.

Suspecți de hipotiroidie congenitală sunt bebelușii care întrunesc cinci puncte din următoarele criterii: hernie ombilicală, edem facial, constipație, fetiță, paloare (piele marmorată), macroglosie (creștere în volum a limbii), hipotonie musculară (tonus muscular scăzut), icter peste trei săptămâni, tegumente uscate, descuamate, fontanela posterioară deschisă, sarcina peste 40 de săptămâni, greutatea la naștere peste 3.500 grame.

Investigații la MEDSTAR 2000

Specialiștii și dotarea Centrului Medical MEDSTAR 2000 oferă oportunități atât pentru diagnosticarea (consultații de specialitate, dozaj hormonal TSH, FT4, FT 3, Tg, autoimunitate, ATPO, Ac, Antitireoglobulină, TRAb, ecografie tiroidiană și paratiroidiană), cât și pentru spitalizare în vederea tratamentului chirurgical/medicamentos al afecțiunilor tiroidiene. Pacienții pot beneficia de gratuitate, dacă sunt asigurați la fondul național de asigurări de sănătate, în efectuarea screening-ului afecțiunilor tiroidiene, prezentând bilet de trimitere de la medicul de familie și dovada de asigurat. Constănțenii interesați se pot prezenta la punctul MEDSTAR 2000 de pe B-dul Mamaia, nr. 270, telefon 0341.174.600.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6282 secunde