€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

Semnal de alarmă tras de farmacii: „Erorile din sistemul informatic al CNAS lovesc în sănătatea pacienților”

Ştire online publicată Joi, 28 Martie 2019. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Pacienții care au ajuns în ultimele zile în farmacii au avut parte de neplăcuta surpriză de a nu putea intra în posesia medicamentelor prescrise de medici pe rețete compensate și gratuite. Astfel, pacienții cu afecțiuni acute și subacute au fost puși în fața deciziei de a achiziționa la preț integral aceste medicamente sau de a nu administra tratamentul prescris de medici. Problemele sunt deosebit de grave mai ales în cazul pacienților cu boli cronice care sunt nevoiți să întrerupă tratamentul până la soluționarea problemelor din sistemul informatic. 


Situația este cauzată de erorile din sistemul informatic al asigurărilor de sănătate și a apărut în urma actualizării listei prețurilor de referință ale medicamentelor în baza Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 


Grupul farmaciilor independente Ethica trage un semnal de alarmă legat de imposibilitatea eliberării rețetelor compensate și gratuite. „Trebuie subliniat faptul că rețetele compensate și gratuite prescrise în regim acut sau subacut au valabilitate de 48, respectiv 72 de ore, iar rețetele prescrise în regim cronic au valabilitate 30 de zile. Sănătatea pacienților are de suferit în mod direct în cazul în care aceste medicamente nu sunt administrate, uneori consecințele fiind extrem de grave. Mai mult, împovărarea financiară neprevăzută a pacienților duce la frustrări și neîncredere în unitățile farmaceutice, cele ca fiind percepute eronat ca fiind sursa acestor probleme”, precizează Cătălina Zorojanu, reprezentantul Asociației Farmaciilor Independente.


Potrivit acesteia, nu este prima dată când sistemul informatic al CNAS are probleme tehnice, însă problemele din ultimele zile au fost poate cele mai grave de la implementarea acestui sistem. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7381 secunde