Schimbările de dispoziție și sindromul premenstrual

273
Schimbările de dispoziție și sindromul premenstrual - sindrompremenstrual-1364310668.jpg

Articole de la același autor

Sindromul premenstrual reprezintă o combinație de semne și simptome precum modificări de dispoziție, sensibilitate a sânilor, apetit exagerat pentru un anumit aliment, oboseală, iritabilitate, depresie, care afectează aproximativ trei din patru femei în zilele premergătoare apariției menstrei. Există un model de combinație a simptomelor care se repetă lunar pentru fiecare femeie afectată, deși există variație în ceea ce privește intensitatea manifestărilor de la lună la lună. 

Cum se manifestă sindromul premenstrual 

Cele mai frecvente simptome și semne ale sindromului premenstrual sunt legate de comportament și dispoziție: insomnie, încordare sau anxietate, stare depresivă, iritabilitate sau furie, concentrare dificilă și uneori accese de plâns. 

Pe lângă aceste stări emoționale, apar și simptome fizice care creează disconfort: durere musculară și articulară, durere de cap, oboseală, creștere în greutate prin retenție de lichide, balonare, tensiune a sânilor, erupție de acnee, constipație sau diaree.

Pentru cele mai multe femei, manifestările dispar o dată cu începerea menstrei. Totuși, există o categorie la care intensitatea este deosebit de marcată, afectându-le profund viața. 

Această formă a sindromului premenstrual se numește tulburare disforică premenstruală și include depresie severă, furie, anxietate, reducerea stimei de sine, dificultate de concentrare. O parte din aceste cazuri pot avea o tulburare psihiatrică. 

Cauzele sindromului premenstrual 

Mai mulți factori pot contribui la apariția sindromului: modificările ciclice hormonale, fluctuațiile cerebrale de serotonină, nivele scăzute de vitamine și minerale. Anumite femei cu sindrom premenstrual sever pot avea depresie nediagnosticată, deși depresia singură nu cauzează toate aceste manifestări. 

Sindromul premenstrual se tratează cu antiinflamatorii nesteroidiene luate înainte sau la debutul menstrei care pot reduce aceste simptome, cu contraceptive orale care inhibă ovulația și stopează modificările hormonale, medroxiprogesteron injectabil, o formulă care blochează ovulația și îmbunătățește starea de sănătate, care însă poate mări pofta de mâncare, crește greutatea și care dă dureri de cap. În anumite cazuri, sunt indicate chiar și antidepresivele, care s-au dovedit eficace în reducerea simptomelor, dar care nu se prescriu pentru mai mult de două săptămâni, numai de către un medic specialist. 

Ce pot face dacă am sindrom premenstrual 

În primul rând, este nevoie de limitarea consumului de sare, alcool și cafea. Pe de altă parte, sunt recomandate suplimentele de magneziu, care pot reduce retenția de fluide și balonarea, vitamina B6 și vitamina E, care reduce crampele și sensibilitatea sânilor, recomandă specialiștii Medicover. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3972 secunde