Schimbări majore, de la 1 august, în sistemul sanitar: Ministerul Sănătății

140
Schimbări majore, de la 1 august, în sistemul sanitar: Ministerul Sănătății - schimbari1aug-1469797088.jpg

Articole de la același autor

În primul rând, trebuie subliniat faptul ca gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnării unui contract cu spitalul. Este o măsura care vine sa îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii.

Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parțiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o bază legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. De la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, cât și la vechimea în specialitate.

Gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25-75%, pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al inistrului sănătății.

Medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectuează numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporțional cu timpul muncit în gărzi. Pentru "garda obligatorie" (care nu este suplimentară, ci face parte din timpul contractual de muncă), miniștrii Muncii și al Sănătății au decis împreună cu reprezentanții sindicatelor că va fi acordat sporul de noapte de 25%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2349 secunde