X
X
Mai multe ştiri online:

Scandalos! Apă plată plină cu bacterii. Lista cu mărcile cele mai periculoase, vândute în magazinele din România

Ştire online publicată Marţi, 08 Noiembrie 2016. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Zilnic suntem de-a dreptul bombardați cu reclame agresive la apă plată, care mai de care mai pură.  Branduri de renume se laudă cu apa cea mai curată, însă câți dintre noi știm cu ce ne ostoim setea? În realitate, cea mai mare parte din apa plată de pe piață este contaminată cu milioane de microorganism, chiar dacă pe etichetă ea este data drept cea mai pură.


Jurnaliștii de la Libertatea, împreună cu inspectorii de la Direcția Sanitar-Veterinară a municipiului București, au realizat un test de puritate la apele plate de pe piață. Au fost verificate 19 sortimente de apă dintr-un supermarket, iar rezultatele sunt dezastruoase: apa plată din magazine colcăie de microorganisme. 11 sticle depășesc limita admisă de bacterii prezente în apă, iar la trei există depășiri chiar și de 15 ori.


Din punct de vedere tehnic, testul se referă exclusiv la numărul de bacterii conținut de un mililitru de apă plată de băut, test repetat de două ori: o dată la temperatura de 22 de grade Celsius și a doua oară la 37 de grade Celsius. La primul test, apa nu trebuia să conțină mai mult de 100 de microorganisme (100 ufc/ml), iar, la al doilea, standardul este de 20 de microorganisme (20 ufc/ml).


Colcăie de microorganisme
Singura apă care pare într-adevăr pură este Bucovina, la care ambele teste au avut ca rezultat zero organisme, urmată de apa Hera, cu 3 micro-organisme la 22 de grade și zero organisme la 37 de grade. Pe locul al treilea este Perla Harghitei cu zero și, respectiv, 2 microorganisme, și apoi vine Dorna cu cinci, respectiv două microorganisme. Apa Borsec stă și ea destul de bine cu 2, respectiv trei microorganisme, după care vin apele Vittel - 37 și cinci microorganisme, Evian - 28 și 13 microorga-nisme și Azuga - 67 și 8 microorganisme.


Cele mai mari depășiri sunt la apele Wonder, Perla Covasnei, Zizin, Izvorul Zânelor, Apă de izvor plată, Cheile Bicazului, Aqua Carpatica, Izvorul Zăganului, Apa Craiului, Aqua Queen și San Benedetto. La cele mai multe dintre acestea s-au înregistrat chiar și 300 de microorganisme prezente la 22 de grade Celsius.


Greșeli repetate
Reamintim că în luna martie a acestui an, Auto-ritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor interzicea vânzarea apei Aqua Carpatica până nu se schimbă eticheta cu "cea mai pură apă minerală din lume". Deși reprezentanții Aqua Carpatica s-au scandalizat la momentul respectiv, ulterior au schim-bat eticheta, dar au continuat o campanie de pu-blicitate intensă privind gradul ridicat de puritate al apei îmbuteliate de ei. Câteva săptămâni mai târziu, tot comisarii Protecției Consumatorilor făceau publică o listă cu cinci tipuri de apă care nu corespundeau din punct de vedere microbiologic. Era însă vorba despre mărci proprii ale unor mari magazine, care au retras tot stocul de pe piață și, spun ei, au îm-bunătățit rețeta. Acum, însă toate apele respective (Winny - apă izvor plată, Apă de masă necarbo-gazoasă Aro, Apă de izvor Calipso, Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, Apă de izvor Aqua Queen) sunt înapoi pe piață și două dintre ele se regăsesc din nou în topul celor mai toxice ape.


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro
Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.3711 secunde