Scandal pe durerea bolnavilor de cancer

1166
Scandal pe durerea bolnavilor de cancer - f8673f92306b9e9626f0aa177dbf580a.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Sănătății a impus, începând de luna trecută, ca medicamentele injectabile pentru bolnavii de cancer să fie distribuite prin circuit închis, adică prin farmaciile spitalelor. Decizia a stârnit nemulțumiri încă de la început; asociațiile de pacienți au acuzat că se va ajunge la întreruperea tratamentelor, având în vedere că spitalele nu au avut timp să-și pună la punct stocurile de medicamente.
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța susține că în județul nostru nu există această problemă. Potrivit dr. Dan Căpățână, farmacia spitalului are suficiente injectabile pentru toți bolnavii de cancer de județ. În schimb, a apărut o altă problemă: asigurarea terapiei parenterale pentru pacienții tratați în centrele private.

"Îmi cer să fac o ilegalitate!"
În cadrul unei conferințe de presă ținute ieri, dr. Căpățână a acuzat conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) că "face presiuni" pentru a distribui medicamente din farmacia spitalului către centrele private și în special către Euromedic. Adică, a subliniat managerul SCJU, se fac presiuni pentru "înfăptuirea unei ilegalități". "Se fac presiuni asupra noastră, în mod nefondat, pentru a da clinicilor private medicamente pe care noi le avem în stoc datorită eforturilor colegilor de la Serviciul de Achiziții. Terapia oncologică se distribuie numai prin circuit închis. Dar trebuie să existe norme financiar-contabile pentru a transfera aceste medicamente către diverși terți și atât timp cât ele nu există, ar fi ilegal să fac acest lucru", a subliniat medicul. Mai mult, dr. Căpățână susține că firmele private refuză să raporteze numărul total al pacienților pe care îi tratează către coordonatorul programului național de oncologie, care este angajat al spitalului.
Urmare a refuzului SCJU Constanța de a "împărți" medicamentele, dr. Căpățână spune că sunt "bombardați" cu controale de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. "Ne-au venit, în opt zile, trei controale: două de la casa națională și unul de la insti-tuția județeană".

"Ne bazăm pe texte de lege. Dr. Căpățână pe ce se bazează?"
În replică, președintele CJAS Constanța, Dumitru Learciu, a declarat pentru "Cuget Liber" că toate demersurile făcute au fost în spiritul legii. Cu atât mai mult cu cât CJAS a primit numeroase sesizări de la bolnavii de cancer că nu își pot urma tratamentul din cauza refuzului conducerii Spi-talului Județean. "La farmacia Spitalului Județean sunt arondate și alte unități sanitare, astfel că spitalul trebuie să elibereze respectivele medicamente, căci sunt obligați de normele legale în vigoare. Toate adresele noastre se bazează pe texte de lege, pe care toată lumea trebuie să le respecte. Refuzul dr. Căpățână pe ce se bazează? Noi am trimis adrese în care am specificat articolele de lege, dar de la spital nu am primit nicio adresă cu nicio argumentație legală", a declarat Dumitru Learciu. El a punctat și despre ce text de lege este vorba: Ordinul comun al Ministerului Sănătății și CNAS nr. 264/407/2010, pentru aprobarea normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate pe 2011 și 2012, secțiunea B, capitolul 8, punctul 3, litera E.
Cât privește controalele efectuate, președintele casei a arătat că fac parte dintr-o campanie națională și nu sunt "țintite" pe SCJU. Rezultatele controalelor vor fi făcute publice la sfârșitul acestei săptămâni.

Ce se întâmplă cu bolnavii?
Neînțelegerea iscată a intrat în atenția Direcției de Sănătate Publică (DSP), care a demarat o anchetă, după cum ne-a declarat dr. Constantin Dina, directorul instituției.
Cât privește ce se întâmplă cu bolnavii de cancer până la soluționarea situației, dr. Căpățână susține că nimeni nu le refuză dreptul de a urma tratamentele în cadrul SCJU, prin internare continuă sau de zi. "Avem medicație oncologică suficientă pentru toți bolnavii din județ. Dar trebuie să vină la spital pentru tratament. Refuzul unui medic de a-i trata, de a le face internare de zi sau internare continuă este ilegal și dacă se întâmplă astfel, să mă înștiințeze", a subliniat managerul. Ne întrebăm însă în ce măsură au putut bolnavii de cancer să-și urmeze tratamentele în SCJU, în condițiile în care conducerea CJAS susține că numărul plângerilor crește de la o zi la alta…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 05 Aprilie 2011
Stire din Politică-Administrație : "Nu plec la alt partid!"
Pagina a fost generata in 0.5064 secunde