Sarcina accentuează rănile pe colul uterin

10451
Sarcina accentuează rănile  pe colul uterin - ranapecoldobremihaela7-1370270194.jpg

Articole de la același autor

Majoritatea femeilor nu țin cont de simptomele care apar în cazul afecțiunilor ginecologice, astfel că ajung de cele mai multe ori la tratamente costisitoare, care pe deasupra sunt de lungă durată.

Un astfel de exemplu este acela că rana pe colul uterin nu poate fi depistată decât printr-un examen bacteriologic, adică un test care arată dacă femeia suferă de infecții vaginale sau nu.

"În principiu cervicita nu poate fi diagnosticată decât printr-un tușeu vaginal, fapt pentru care majoritatea pacientelor află că au o rană pe col întâmplător. Mai grav este că mai puțin de 50% dintre ele fac ceva dacă sunt diagnosticate cu această afecțiune.

Ce trebuie ele să știe este că aceasta nu este foarte complicată și cu cât este rana mai recentă, cu atât este mai ușor de tratat.

Dacă pacienta prezintă o cervicită în stadiu ușor ea poate fi tratată medicamentos, însă cu cât este mai veche ea necesită cauterizare sau electrorezecție.

Toate rănile se accentuează în sarcină, iar aceste două proceduri pun în pericol femeia pentru că pot produce sângerări masive și o friabilitate a colului mult mai mare decât în mod normal. Asta pentru că în sarcină, impregnația hormonală a vaginului se schimbă, iar barierele de apărare nu mai sunt atât de eficiente", explică dr. Mihaela Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie.

Procedurile se realizează după menstruație

Ambele proceduri se realizează întotdeauna după menstruație pentru că vascularizația nu este atât de bogată și niciodată în timpul sarcinii.

În funcție de rezultatul de la Papanicolau care este obligatoriu înainte de cauterizare, medicul poate aprecia dacă procedura medicală va avea efectul așteptat.

Dacă vorbim de electrorezecție, medicul susține că aceasta nu arde suprafața colului pentru a închide rana, ci intră mai profund în țesutul colului pentru a îndepărta leziunea cu o ansă specială.

"În cazul electrorezecției se utilizează o ansă care îndepărtează leziunea și intră până ajunge la țesut sănătos. Fiind însă tot o procedură electrică care taie și cauterizează în același timp, se vindecă mai greu decât electrocauterizarea, vindecarea completă având loc după aproximativ două luni.

În aceste două luni, pacienta trebuie să respecte două reguli clare: igienă corectă și fără contact sexual.

La fel de important de știut este că o rană, o leziune pe colul uterin este reversibilă și nu este cancerigenă atâta vreme cât este depistată din timp și tratată. Din păcate, consultul profilactic nu se face încă la noi în așa fel încât să fie depistate la timp, iar costurile reduse considerabil", completează dr. Mihaela Dobre. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5741 secunde