Șapte milioane de oameni mor anual din cauza aerului poluat

191
Șapte milioane de oameni mor anual din cauza aerului poluat - poluare-1525249192.jpg

Articole de la același autor

Aproximativ șapte milioane de persoane mor în fiecare an din cauza expunerii la aer poluat, potrivit unor estimări realizate de experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), informează DPA.


Poluarea ambientală (a aerului din exteriorul clădirilor) a cauzat 4,2 milioane de decese în 2016, în timp ce poluarea aerului din gospodării, provocată de prepararea alimentelor cu ajutorul unor tehnologii și carburanți poluanți, a cauzat aproximativ 2,8 milioane de decese în aceeași perioadă, potrivit unui raport publicat miercuri de OMS.
Aceste cifre corespund numărului de decese înregistrate cu ajutorul unui studiu precedent, publicat în urmă cu doi ani. Nivelurile de poluare a aerului rămân periculos de ridicate în multe regiuni ale lumii, afirmă autorii noului studiu întocmit de experții OMS. Noile date arată că 90% dintre oameni respiră un aer ce conține concentrații ridicate de agenți poluanți. Peste 90% din totalul deceselor provocate de poluarea aerului se produc în țările cu venituri mici și medii, în principal cele din Asia și Africa, urmate de țările cu venituri mici și medii din regiunea aflată în estul Mării Mediterane, Europa și cele două Americi, precizează noul raport OMS.


"Poluarea aerului ne amenință pe toți, însă persoanele cele mai sărace și cele mai marginalizate se confruntă cu partea cea mai grea a acestei poveri", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.


"Este inacceptabil ca peste 3 miliarde de oameni - cei mai mulți dintre ei fiind femei și copii - să respire în continuare fum mortal în fiecare zi prin folosirea unor sobe și carburanți poluanți în casele lor. Dacă nu vom lua măsuri urgente în privința poluării aerului, nu ne vom apropia niciodată de îndeplinirea obiectivului ce vizează o dezvoltare sustenabilă", a adăugat el.
OMS consideră că poluarea aerului este un factor de risc critic pentru bolile netransmisibile, cauzând, potrivit estimărilor, aproape un sfert (24%) din totalul deceselor la adulți provocate de boli cardiace, 25% din totalul deceselor provocate de accidente vasculare cerebrale, 43% din totalul deceselor cauzate de bronhopneumopatii obstructive cronice și 29% din totalul deceselor provocate de cancer pulmonar. 


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1585 secunde