Sănătate curată! Care sunt beneficiile consumului de căpșuni

161
Sănătate curată! Care sunt beneficiile consumului de căpșuni - capsuni-1558954564.jpg

Articole de la același autor

Având efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv, reminalizant, alcalinizant al sângelui și de reducere a colesterolului, căpșunul este una dintre plantele cele mai cultivate și folosite în scop terapeutic, conform csid.ro. 


În scop terapeutic sunt folosite atât frunzele, cât și rizomul și fructele căpșunului. Planta și fructele sunt bogate în vitamine C, B1, B2, E, acid salicilic, elagic și pantotenic, proteine, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine și zaharuri. Astfel, căpșunele sunt recomandate pentru tratarea reumatismului, afecțiunilor renale, gutei, constipației, hipertensiunii arteriale, tulburărilor hepato-biliare, eczemelor, insomniilor, acneei, obezității și a multor altor afecțiuni. 


Proprietățile antioxidante ale căpșunilor previn apariția cataractei, iar compoziția mare de vitamine protejează împotriva radiațiilor solare și îmbunătățește corneea și retina. 


Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C în doze exagerate ar putea crește riscul dezvoltării cataractei în cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai dacă sunt preluate din suplimente și nu din fructe sau legume. Acestea sunt cunoscute și pentru faptul că întârzie apariția ridurilor. Vitamina C găsită în căpșuni produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticității pielii. Iar conform cercetătorilor, acidul elagic previne distrugerea colagenului și inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariției ridurilor. De asemenea, acestea scad nivelul de colesterol contracarând efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor. 


Consumul căpșunilor reduce lipidele din sânge, care, în cantități mari, se pot depune pe pereții arterelor. Datorită faptului că conțin 2g de fibre pe porție, esențiale pentru o digestie sănătoasă. Absența lor poate conduce la diverticulită, care se manifestă la 50% dintre persoanele peste 60 de ani. De asemenea, căpșunile consumate cu moderație luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8467 secunde