România, pe ultimele locuri în Europa după numărul donatorilor de organe

306

Articole recomandate

România se află pe ultimele locuri din Europa în privința numărului donatorilor de organe, cu numai un donator la un milion de locuitori, față de media europeană de 20 la un milion de locuitori, au precizat, marți, reprezentanții Asociației Transplantaților din România (ATR), potrivit NewsIn.

"În ultima perioadă, în presă au apărut tot felul de informații privind răpirea de persoane pentru prelevarea de ogane, respectiv de implicare a unor cadre medicale în astfel de activități. Aceste informații nu fac decât să spulbere speranțele unor pacienți aflați pe listele de așteptare în vederea efectuării unui transplant, dar duce și la formarea unei imagini negative în rândul cetățenilor", a declarat prim-vicepreședintele ATR, Gheorghe Tache.

În opinia reprezentanților ATR, este foarte important, în acest context, ca populația să conștientizeze rolul transplatului și importanța donării de organe. "Organele unei singure persoane aflate în moarte clinică pot salva șase vieți", au precizat reprezentanții ATR.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății și făcute publice de ATR, în România sunt în prezent peste 2.400 de persoane care așteaptă un transplant renal, cardiac sau hepatic. Programul Național pentru Transplant de Organe și Țesuturi, avizat de Ministerul Sănătății avizat pentru 2011, prevede să fie efectuate 272 de transplanturi de rinichi, 60 de ficat , 16 de cord și aproximativ 200 de transplanturi de măduvă.

Aceleasi date mai arată că, în prezent, în sistemul de dializă sunt peste 9.000 de pacienți, iar Ministerul Sănătății și-a propus pentru 2011-2012 să deconteze dializa pentru 9.511 pacienți, dintre care peste jumătate au indicație de transplant.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.758 secunde